DIVERSE | 10 carențe de substanțe nutritive care provoacă depresie
Te întrebi, uneori, unde ,,s-a ascuns” atitudinea ta pozitivă? Ei, bine, în caz că optimismul tău și-a pierdut din putere, trebuie să știi că, dincolo de cauzele psihologice, alimentația joacă un rol cheie în menținerea stării de spirit.
În plus, există câteva carențe de vitamine și substanțe nutritive pe care corpul nostru le poate resimți sub forma lipsei de energie, a anxietății și chiar a depresiei, adică un organism dezechilibrat.
Iată, așadar, 10 substanțe nutritive care nu ar trebui să ne lipsească:
Aminoacizi
Aminoacizii au un rol cheie în funcționarea optimă a creierului și un rol important în procesele fiziologice care au legătură cu energia cu starea de spirit. Atunci când alimentația este săracă în aminoacizi, te poți simți apatic sau deprimat, în timp ce capacitatea de concentrare lipsește și ea.
Pentru a te asigura că nu-ți lipsesc acești nutrienți, consumă în mod regulat carne roșie, fasole, semințe și nuci.
Complexul de vitamine B
Potrivit unui studiu realizat în 2009, mai mult de un sfert dintre femeile în vârstă diagnosticate cu depresie severă aveau un deficit de complex de vitamine B.
Aceste vitamine esențiale pot fi găsite în carne, pește, ouă și fructe de mare precum midii, scoici și crab.
Vitamina D
Lipsa vitaminei D din corp are legătură nu numai cu depresia, dar și cu autismul și demența. De altfel, corpul nostru pierde vitamina D mai ales în timpul lunilor de toamnă și iarnă, atunci când suntem mai puțin expuși razelor soarelui (nu degeaba i se mai spune și ,,vitamina soarelui”)
Cele mai bogate surse naturale de vitamina D sunt somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc.
Acid folic
S-a demonstrat că un nivel scăzut de acid folic diminuează serios eficiența antidepresivelor. În plus, unii psihiatri au început deja să trateze pacienții depresivi cu acid folic.
Acidul folic se găsește în spanac, mazăre, linte, păstăi, broccoli, sfeclă, semințe de floarea soarelui, porumb, varză, alune, căpșuni, zmeură, portocale, banane, ouă, lapte.
Totodată, alimentele fortificate cu acid folic sunt cerealele, laptele de soia, tăițeii cu ouă, pâinea și orezul alb.
Iodul
Iodul este esențial pentru funcționarea optimă a tiroidei. Cum, probabil, vă întrebați ce legătură există între glanda tiroidă și depresie, trebuie să știți că eventualele probleme ale tiroidei afectează corpul la fiecare nivel – energie, temperatură, metabolism, sistem imunitar, funcția cerebrală etc.
Iodul este abundent în apa mărilor și a oceanelor. De aceea, peștele oceanic și fructele de mare sunt unele dintre cele mai bogate surse de iod din alimentație. Pe lângă conținutul crescut de iod, peștele, în general, este o sursă importantă de proteine și este un furnizor excelent de vitamine și alte minerale – vitamina A, D, K, E, B12, fosfor, seleniu, zinc.
Fier
Aproximatov 20% dintre femei suferă de lipsă de fier. Astfel, lipsa de fier poate provoca simptome foarte similare depresiei precum oboseala, lipsa concentrării și oboseala. Doza zilnică recomandată de fier este între 8 și 18 mg.
Magneziu
Aproape jumătate dintre americani suferă de lipsă de magneziu și asta pentru că alimentația lor conține prea multă sare, cafeină, alcool și zahăr, la care se mai adaugă și stresul cronic.
De altfel, magneziul este unul dintre cele mai eficiente minerale atunci când vine vorba de combaterea efectelor stresului constant.
Omega 3
Acizii grași Omega 3 sunt indispensabili pentru sănătatea inimii, iar lipsa lor poate avea un impact major asupra sănătății mentale.
Omega 3 se găsește în somon, ton, halibut, în nuci și semințe de in.
Seleniu
Seleniul are legătură, de asemenea, cu funcționarea glandei tiroide. În general, seleniul acționeaza ca și antioxidant, iar activitatea sa se coordonează cu cea a vitaminei E.
Cele mai bune surse de seleniu sunt fructele de mare, viscerele (ficatul, rinichiul), carnea roșie, cerealele integrale, germenii de grâu, drojdia de bere, usturoiul, semințele de susan și de floarea soarelui, fructele oleaginoase (nuci, alune, arahide), ciupercile, legumele și fructele.
Zinc
Zincul este un alt nutrient vital funcționării corpului – ajută sistemul digestiv și are proprietăți antioxidante, care ajută la prevenirea efectelor îmbătrânirii și promovează vindecarea rapidă.
Zincul se găsește în fructe precum avocado, zmeură, caise, mure, curmale, fructe de pădure și rodii.
Fructele uscate organice, cum ar fi piersicile, prunele, coacazele, bananele, smochinele sunt, de asemenea, o sursă bună de zinc. Multe dintre legume conțin, de asemenea, zinc. Sparanghelul, varza de Bruxelles, mazărea și dovleacul sunt toate surse foarte bune de zinc.
Sursa: www.clicksanatate.ro