Important

Deszăpezirea la Botoşani s-a făcut pe datorie. Autorităţile încearcă să ceară decontarea facturilor de la Guvern

După o lună de isterie continuă legată de valul de ninsoare care a ţinut Botoşaniul în corzi, ca peste tot în ţară, autorităţile de la Botoşani numără pagubele. După o estimare încă neoficială, factura pentru deszăpezirea drumurilor din judeţ va depăşi 4 milioane de lei, cred oficialii botoşăneni.

Asta după ce pe luna ianuarie, costurile deszăpezire au depăşit 2,2 milioane lei. Societatea Transporturi Auto care a câştigat licitaţia la Botoşani, după o scurtă contră legală cu „regele asfaltului”, Costel Căşuneanu, a desfundat drumurile din judeţ pe datorie. „Numai factura pe ianuarie la deszăpezire la drumuri judeţene a costat 2 milioane lei şi în februarie se apropie de patru milioane lei. Vorbim deja de şase milioane”, a declarat consilierul judeţean Cristi Achiţei.

Contractul dintre firma Transporturi Auto şi Direcţia Judeţeană de Drumuri expiră la 31 martie 2012. Rămâne însă ca autorităţile judeţene să achite factura care depăşeşte până acum 6 milioane. Penalităţile curg, iar sursa pentru plata lor încă nu a fost identificată. Astă după ce, la începutul lunii ianuarie, consilierii judeţeni ai USL au decis echilibrarea bugetelor primăriilor colorate galben şi roşu şi au „văduvit” de fonduri pe cele aparţinând PDL.

Numai că prin votul lor au adus şi victime colaterale. Prima pe listă este Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani, care a primit pentru toate activităţile de peste an 1,5 milioane lei, de 5 ori mai puţin decât bugetul pe anul trecut. „Contractul încheiat cu Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri este un contract normal, care conţine clauze clare şi sunt stipulate anumite termene de plată, iar în cazul în care nu vor fi respectate vom percepe penalizări. Dar nu scrie că sunt obligat să acţionez dacă nu sunt plătit. Bineînţeles că nu voi refuza să acţionez în teren dacă se va impune, însă dacă nu se fac plătile la timp, vor fi percepute penalizări” a declarat directorul SC Transporturi Auto, Constantin Conţac.

Singurul oraş din Moldova care a cărat zăpada la perfierii

Şi in municipiu, ninsoarea şi viscolul şi-au făcut de cap. Forţe concertate ale Urban Serv, DSPSA, Conrec, Victor Construct, MBB au făcut să dispară nămeţii de pe străzile principale ca şi cum nu ar fi existat. Viceprimarul Florin Ghiorghiţă a programat un comandament de iarnă şi a făcut un plan de intervenţie astfel incat să se deszăpezească toate străzile principale din municipiu şi să se transporte zăpada la periferii în timp record.

Municipalitatea va trebui să deconteze în numai o lună o factură de un milion lei pentru activitatea de deszăpezire, respectiv pentru deszăpezirea drumurilor din municipiu, activitate desfăşurată de Urban Serv, cât şi pentru zăpada cărată din municipiu. Viceprimarul Florin Ghiorghiţă a declarat că aceasta este cea mai mare factură decontată pentru o lună de deszăpezire din ultimii şase ani, 300.000 din valoare facturii se va duce către societăţile care au cărat zăpada din municipiu, iar 700.000 lei către societatea Urban Serv.

„A mai fost o factură aşa de mare în urmă cu şase ani, când am cărat zăpada. De când sunt, nu am văzut aşa cantitate mare de zăpadă. Până la urmă oamenii de asta plătesc impozite şi taxe: ca să beneficieze de anumite condiţii. Pe ei nu-i interesează cât costă, ci ca străzile să arate bine, ca să poată să circule”, a mai spus viceprimarul Florin Ghiorghiţă.

Oamenii străzii au avut cel mai mult de suferit

Autorităţile au depus eforturi consistente pentru a duce la adăpost oamenii fără casă. Procedura de identificare a fost greoaie, după cum extrem de dificil a fost să-i convingă pe oamenii năpăstuiţi să meargă într-un adăpost. Un om al străzii a murit îngheţat după ce s-a culcat sub cerul liber la minus 22 de grade Celsius.

Un alt deces s-a înregistrat la Hudeşti unde o altă persoană a adormit în zăpadă în timp ce se îndrepta spre casă. Bătrânii au intrat în panică şi au sunat la pompieri să le dea zăpada de pe casă. Botoşănenii însă se plând de trotuarele care prin multe zone din oraş oferă o adevărată aventură.

„Nu poate chiar nimeni să le cureţe? De pe străzi au cărat zăpada şi de pe trotuare nici gând. Dedesubt este gheaţă şi deasupra făină  cu sare, te împleticeşti în ea”, s-a plâns Adriana Vasilache. Una peste alta, botoşănenii recunosc că de mulţi ani nu au mai văzut o iarnă atât de frumoasă şi atât de grea.

Sursa : adevarul.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page