Important

DE LA VECINI | O boala grava ataca Gradina Botanica din Iasi

Punctul de atractie a vizitatorilor Gradinii Botanice din Iasi, Sera Palmier, pentru vizitarea careia se platesc bilete speciale, pare ca se va prabusi de la o zi la alta, insa acest lucru nu pare sa sensibilizeze pe cineva, iar momentul in care se va lua atitudine este amanat din cauza dificultatilor financiare. 

Aspectul serei lasa de dorit si atrage atentia asupra faptului ca aceasta nu a beneficiat de imbunatatiri in ultimii ani. Din metru in metru pot fi observate carpeli executate la repezeala, iar imaginea de ansamblu este una ce te duce cu gandul la ideea ca incaperea este dezafectata si in nici un caz deschisa vizitatorilor. Cladirea turn urateste peisajul, frumusetea florilor multicolore care o inconjoara palind in umbra ei. Geamurile serei care adaposteste specii exotice si sensibile la frig sunt ciobite, crapate sau sparte de-a binelea. Aceasta a fost construita in anul 1965, odata cu cladirea administrativa, iar de atunci nu a mai fost tinta unor reparatii capitale, cei in administrarea carora se afla gradina ingrijindu-se doar de efectuarea activitatilor de intretinere. Din cate se poate observa, ele nu au fost suficiente sau nu au reusit sa mentina starea serei la cote standard, intrucat timpul si conditiile climatice specifice fiecarui sezon in parte au amprentat-o destul de puternic.

Nu avem bani pentru finalizarea proiectului

Proiectul aflat in desfasurare la Gradina Botanica Anastasie Fatu a fost demarat in 2008, in ideea modernizarii complexului, si prevede reabilitatea tuturor serelor, suprafata totala a acestora fiind de aproximativ 3.500 de metri patrati. “Pana in momentul acesta am reusit, din finantarile pe care le-am obtinut, sa restauram serele in proportie de 30 la suta. In plus, pe langa cele 13 sere pe care gradina le are, am mai construit una, cu o suprafata de aproximativ 1.000 de metri patrati, in care sa putem transfera plantele din celelalte sere”, a spus Catalin Tanasedirectorul Gradinii Botanice. Sera turn este una din cele mai indragite de vizitatori, intrucat aceasta gazduieste plante deosebite, ce impresioneaza atat prin dimensiunile lor, cat si prin faptul ca sunt exotice si creeaza o imagine de jungla in miniatura. Toata lumea se astepta ca, in conditiile demararii proiectului de modernizare a serelor, aceasta sa fie principalul candidat pentru lucrarile de restaurare. Totusi, cei care au conceput proiectul au fost de alta parere. “S-a inceput cu sera de expozitii pentru ca in 2007 aceasta era foarte deteriorata. Ploua efectiv inauntru. Aveam nevoie de acest spatiu atat pentru evenimente, si cat si pentru gazduirea colectiilor de flori. S-a continuat cu serele pentru producerea materialului saditor si cu cele pentru crizanteme si bonsai. Acum asteptam banii pentru achizitionarea unei centrale care sa deserveasca tot complexul, pentru ca asta pe care o avem este veche si trebuie inlocuita”, a explicat Catalin Tanase.

Proiectul este aprobat de Ministerul Educatiei, iar sumele alocate in ultima perioada s-au redus foarte mult, lucru care a incetinit mersul lucrarilor. “In momentul de fata nu avem bani pentru finalizarea proiectului, dar speram ca pe viitor finantarea sa fie corespunzatoare, pentru a ne putea ocupa si de Sera Palmier”, a adaugat directorul Gradinii Botanice.

Vasile Isanrectorul Universitatii Al. I. Cuza, a declarat ca, desi Sera turn este o prioritate, se indoieste de faptul ca lucrarile pentru restaurarea acesteia vor putea fi demarate in 2012. “Este o perioada de criza. Am continuat lucrarile, insa intr-un ritm mai lent. Nu putem aloca toate resursele Universitatii unui singur proiect”, a completat rectorul.

sursa: bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page