De ce este fotbalul cel mai iubit sport din lume?
Fotbalul este cel mai popular sport din lume și poate și cel mai reușit. De-a lungul istoriei, oamenii au inventat numeroase sporturi pentru a petrece timpul liber într-un mod plăcut și pentru a oferi atleților ocazia să se întreacă în cadrul unei competiții. Chiar dacă nu este cel mai popular sport în țări precum Statele Unite sau Australia, fotbalul este regele neoficial al tuturor sporturilor pe restul globului, iar în România, meciuri liga 1 atrag un interes major din partea pasionaților de sport. Să aflăm de ce fotbalul este atât de apreciat și longeviv!
Simplitate
Există sporturi cu reguli foarte complicate și spectatorii pot avea nevoie de ani de analiză atentă pentru a înțelege ce se petrece pe teren. Sporturi precum cricket sau baseball au un jargon complicat și sunt greu de înțeles de cei care încă nu s-au familiarizat cu sporturile respective. Fotbalul, în schimb, este atât de simplu încât și un copil îl poate înțelege, iar cea mai complicată regulă ar fi doar cea referitoare la ofsaid.
Regulile nu se schimbă
În sporturile de contact, precum fotbal american și rugby, regulile se reînnoiesc mai des, adesea pentru a evita litigiile între jucători. În fotbal, regulile sunt aceleași de zeci de ani. Ultima regulă nouă din fotbal, regula de trecere în spate, a fost impusă începând cu 1992 și îi interzice portarului să mânuiască mingea în majoritatea cazurilor când aceasta îi este pasată de un coechipier.
Nu există timeout
Timeout-ul este uneori folosit abuziv în diverse sporturi, apelându-se la el când o echipă simte că oponentul este într-o poziție favorabilă și vrea să îl împiedice să marcheze. Acest lucru nu se întâmplă la fotbal, cele două reprize fiind jucate fără pauze, cu excepția unor situații cu totul ieșite din comun.
Nu ține cont de granițe
În 2014, 203 națiuni au încercat să se califice la Cupa Mondială. Acest lucru ne arată că fotbalul este jucat și apreciat peste tot, trecând dincolo de orice graniță. Mai mult, fotbalul este singurul joc unde există un număr mare de țări cu performanțe remarcabile.
Dopingul nu are un efect considerabil asupra performanțelor
Aceasta pentru că la fotbal, anduranța fizică nu poate cântări mai mult decât abilitățile și capacitatea de a lua decizii sub presiune. Fără acest talent, a trișa luând diverse substanțe nu ajută jucătorii de fotbal prea mult.
Statele mai sărace le pot învinge pe cele dezvoltate
Fotbalul nu necesită investiții financiare foarte mari pentru a se ajunge la performanță, așa că orice echipă bine antrenată are șansa de a învinge echipa unei țări bogate, cum s-a întâmplat cu Ghana și Statele Unite la Cupa Mondială din 2010.
Oricine poate juca fotbal
Și, mai mult de atât, nu ai nevoie de avantaje genetice pentru a avea succes la acest joc. Unii dintre cei mai celebri jucători de fotbal au avut o statură modestă – Maradona măsura doar 1,638 m! De asemenea, cei care joacă fotbal dezvoltă un fizic frumos, în comparație cu alți sportivi.