Cum te protejezi corect de caniculă. Măsuri care îți vor face viața mai ușoară
Temperaturile caniculare si disconfortul termic ne pot influenta negativ starea de sanatate. Pentru a preveni aparitia problemelor, este important sa tinem cont de cateva sfaturi extrem de utile date chiar de medici.
Consumul de apa, important
Orice persoana trebuie sa aiba grija ca in zilele caniculare sa se hidrateze corespunzator.
Astfel, este important sa bea cel putin doi litri de apa. Ideal este sa bem putina apa la fiecare 20 de minute si sa nu asteptam sa ni se faca sete.
Deshidratarea poate aparea oricand pe canicula si este cu atat mai periculoasa daca se instaleaza la o persoana care sufera de afectiuni cardiace, de afectiuni renale sau de diabet.
De asemenea, trebuie sa mancam cat mai multe fructe si legume proaspete, pentru ca refac rezervele de vitamine si minerale, dar si pentru ca ofera un plus de hidratare.
Printre cele mai recomandate fructe sunt pepenele galben, cel rosu, prunele, ciresele, piersicile, visinele. In ceea ce priveste legumele, poti sa incluzi in alimentatie castraveti, rosii, ardei gras rosu si verde, deoarece acestea contin o cantitate importanta de apa.
Un alt sfat important: Evita consumul de bauturi care contin cofeina, precum cafeaua si ceaiul, dar si sucurile carbogazoase. Nu trebuie sa ne spalam cu apa rece, ci sa facem dusuri caldute, care ajuta la reglarea temperaturii corpului. Nici apa pe care o bem nu trebuie sa fie rece.
Alimentele cu un continut mare de grasimi de origine animala trebuie consumate cat mai putin in zilele caniculare.
In momentele zilei in care soarele arde cu putere, nu consuma alcool, caci poate sa favorizeze deshidratarea, chiar daca, initial, iti poate crea o senzatie de racorire. De asemenea, nu este recomandat efortul fizic intens.
Este important ca persoanele care sufera de boli cronice sa isi ia medicamentele la timp. Cardiacii trebuie sa mearga la controale regulate la medicul cardiolog.
Masuri pe care le poti lua acasa
Este ideal ca aerul conditionat sa fie reglat astfel incat diferenta de temperatura intre aerul din casa si cel de afara sa nu fie foarte mare. Ai grija ca pe parcursul zilei sa tii draperiile trase si ferestrele inchise.
Varstnicii trebuie sa fie mai atenti
Femeile insarcinate, varstnicii, persoanele care sufera de afectiuni cardiace si copiii trebuie sa ia masuri de protectie sporite. In primul rand, trebuie sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 10:30 si 17:00, cand pericolul de arsuri solare este mai mare.
De asemenea, prin aceasta masura este evitata si insolatia, care se manifesta prin dureri de cap, stari de greata, oboseala excesiva si varsaturi, dar si prin simptome mai grave, precum pierderea cunostintei sau incoerenta in vorbire. Pielea celui afectat de insolatie este uscata si deshidratata.
Daca aceste persoane sunt nevoite sa iasa in soare, trebuie sa isi protejeze capul cu o palarie sau cu o sapca. Ochelarii de soare sunt, de asemenea, un accesoriu foarte util, caci protejeaza ochii contra razelor ultraviolete.
O alta masura este purtarea de haine largi, confectionate din materiale lejere si vaporoase, care sa nu permita transpiratia excesiva.
Sursă: SfatulMedicului.ro