Cum să-ți construiești propriul terariu?
Crearea unui terariu reprezintă o modalitate distractivă de a-ți petrece timpul liber și – totodată – una excelentă de a-ți reîmprospăta spațiul interior. Pe lângă faptul că este distractiv de construit, un terariu reprezintă o decorație excelentă, prin intermediul frumuseții pe care o emană. Și este foarte ușor să-ți realizezi unul. Ce este un terariu? O colecție de plante mici, decorative, care cresc într-un spațiu închis. Vasele pentru terariu sunt – de obicei – transparente. Cea mai bună parte, atunci când vine vorba de construirea propriului terariu, este aceea că îți poți da liber creativității și inspirației, creând – astfel – o piesă unică.
Iată de ce vei avea nevoie pentru a-ți putea construi propriul terariu
- Vase de sticlă, cunoscute – mai degrabă – sub denumirea de globuri pentru plante. Ar fi indicat să alegi un vas transparent, pentru a putea să-ți admiri propria creație și pentru a urmări evoluția plantelor.
- Pietricele – acestea constituie baza terariuului tău. Pietricelele sunt cele care drenează apa pentru rădăcinile plantelor, în așa fel încât excesul de apă să nu ducă la putrezirea terariuului.
- Cărbune activ. Atenție! Nu este nevoie să folosești cărbune activ în cantități mari. Un strat subțire menține apa sănătoasă și ajută la prevenirea apariției bacteriilor în terariu.
- Pământ – există amestecuri special create pentru un terariu.
- Plante – nu ar fi un terariu fără acestea! Plantele suculente sau cactușii sunt opțiuni des întâlnite atunci când vine vorba de crearea unui terariu. Printre altele, se mai regăsesc și plantele aeriene (precum Tillandsia stricta), planta prieteniei (Pilea involucrata) sau planta mozaic (Fittonia verschaffeltii).
- Mici instrumente de grădinărit.
Cum să îți construiești propriul terariu?
Pasul 1. Acoperă fundul terariuului cu un strat gros de pietricele. Acestea vor avea o misiune specială, având ca scop drenarea apei în rădăcinile plantelor tale.
Pasul 2. Adaugă un strat foarte subțire de cărbune activ, care va ajuta la menținerea curățeniei din apă și la prevenirea apariției diferitelor bacterii.
Pasul 3. Adaugă un strat de pământ. Orice tip de pământ ar trebui să funcționeze. Cu toate acestea, dacă optezi pentru plante suculente sau cactuși, există amestecuri speciale de pământ, destinate acestor tipuri de plante. Va trebui să adaugi destul pământ, în așa fel încât rădăcinile plantelor tale să încapă într-un mod cât mai corespunzător și cât mai prielnic dezvoltării și creșterii lor.
Pasul 4. Adaugă plantele. Începe cu planta cea mai mare. Scoate planta din recipientul ei și, apoi, fă o gaură în pământ, într-atât de mare încât să poată încăpea rădăcina plantei tale. În cele din urmă, trebuie să te asiguri că pământul acoperă în întregime rădăcina plantei tale.
Pasul 5. După ce toate plantele tale sunt aranjate în vas, mai adaugă câteva pietricele, pentru a crea un aspect cât mai frumos. Poți folosi și câteva decorațiuni create de tine, pentru a-ți pune amprenta pe propriul tău terariu și pentru a-l personaliza.
Odată ce terariuul tău este gata, va trebui să ai grijă de el. Asigură-te că îi oferi destulă lumină și apă.
Așadar, dacă nu știi cum să-ți exploatezi plictiseala, poți oricând să încerci să creezi un terariu. În acest fel, nu doar că îți vei da frâu liber imaginației și creativității, dar vei realiza și o piesă de decor unică.
Sursa foto: shutterstock.com