Cum să alegi cursul de QA software tester potrivit planurilor tale de carieră
Domeniul IT este unul dintre domeniile cu cele mai mari oportunități de carieră. În mai toate companiile, din orice arie de lucru, există un departament IT. Unul dintre cele mai simple moduri să intri în universul IT este să începi prin testarea de software. Testerul QA este indispensabil în multe proiecte IT, deoarece acesta se asigură, printre altele, că produsul final este gata de livrare și este la înălțimea așteptărilor clientului final și pe placul utilizatorului.
Pe internet, găsești o multitudine de oferte de curs QA tester, așadar cum faci să îl alegi pe cel mai bun, care să te ajute în planurile tale de carieră?
Care sunt pașii de urmat pentru a identifica cel mai bun curs de software tester pentru tine?
- Ia o hotărâre cu privire la drumul pe care dorești să mergi în ceea ce privește cariera ta. În funcție de acest lucru, vei știi care sunt aptitudinile de care ai nevoie pentru a-ți atinge scopurile și vei găsi un curs IT în conformitate cu acestea.
- Vezi care este oferta pe piață. Cursurile de QA tester sunt multe și ating subiecte diverse: testare manuală, testare automată, combinație între ele, testarea performanței. Analizează ce oferă fiecare și ia o decizie în funcție de informațiile pe care dorești tu să le regăsești în cadrul cursurilor.
- Cercetează credibilitatea cursului. Caută părerile foștilor cursanți. Astfel vei afla aspectele pozitive, dar și pe cele negative și vei putea să iei o decizie în funcție de ceea ce este important pentru tine. Vezi dacă acel curs te pregătește pentru realitate sau este axat mai mult pe partea teoretică.
- Verifică tematicile atinse de cursurile oferite. Așa poți constata dacă acestea acoperă tot ceea ce ai nevoie pentru ca la finalul cursului să poți deja să aplici pe o poziție pentru care te-ai pregătit în cadrul cursului respectiv.
- Ia în calcul modalitățile de predare. Asigură-te că sesiunile live rămân disponibile pentru cazul în care nu poți participa la ele. Identifică modurile care sunt cele mai facile pentru tine de a învăța (scris, audio, vizual) și asigură-te ca acel curs pe care l-ai ales se aliniază cu preferințele tale.
- Dacă vrei un curs cu certificare, alege o platformă care ți-o oferă. Atestarea cunoștințelor tale într-un domeniu reprezintă un mare plus în cv și facilitează angajarea.
- Ia în calcul costurile. Cursurile IT online presupun de mult ori o investiție financiară. Alege-l pe care se potrivește bugetului tău și încearcă să știi de la început dacă vor apărea costuri suplimentare, cum ar fi pentru examenul de certificare, materiale de curs sau alte eventuale cheltuieli.
- Cere un curs demonstrativ. Multe platforme oferă acces la cursuri demonstrative sau chiar la cursuri IT gratuite, cursuri introductive unde poți să participi. Având acces la acestea, poți vedea dacă te potrivești cu profesorii, cu formatul cursului, cu platforma și multe aspecte pe care probabil nici nu le-ai luat în calcul înainte de participare.
Care sunt aptitudinile esențiale ale unui software tester?
Înainte să te înscrii la un curs qa tester, este bine să știi și care sunt competențele de bază de care ai nevoie pentru a reuși într-o carieră în domeniu, pe lângă partea practică propriu-zisă. Așadar, iată o lisă de abilități de luat în calcul:
- Comunicare
În orice ramură a domeniului IT și nu numai, comunicarea este cheia. Cu atât mai mult în ceea ce îl privește pe QA tester, care este nevoie să comunice cu foarte mulți interlocutori. Comunicarea orală, dar și cea scrisă sunt abilități de bază în activitatea unui tester de software.
- Curiozitate
Testarea de software presupune o doză de curiozitate, pentru că uneori, cerințele și așteptările nu sunt tocmai clare. De aceea, acesta își va pune întrebări cu privire la aceste aspecte.
- Creativitate
Dacă prin curiozitate îți pui întrebări, creativitatea te va ajuta să găsești răspunsuri si implicit soluții la toate eventualele probleme care pot apărea pe parcursul proiectului și care necesită expertiza și implicarea ta.
- Munca în echipă
Testerul de software este îngerul păzitor al proiectului, așadar trebuie să se asigure că toți cei implicați își duc sarcinile la bun sfârșit, îi sprijină și îi asistă atunci când este nevoie și le oferă o direcție atunci când sunt piedici pe traseu.
- Capacitatea de a vedea lucrurile din perspective diverse
Una dintre sarcinile testerului de software este să testeze softwareul respectiv din poziția utilizatorului final. În acest sens, el trebuie să aibă capacitatea de a se pune în papucii utilizatorului și a trăi experiența prin prisma acestuia.
La început, cel mai important este să știi ce vrei, să iei o decizie și de îndată ce obiectivele tale de carieră sunt clare, vei avea o mai mare ușurință să identifici cursul IT potrivit pentru tine. Totul începe cu o decizie.