Cum îți asiguri un somn bun și odihnitor
Notă: zilele în care ești lipsit de energie și acoperit de nori sumbri, sunt de fapt perfecte pentru antrenarea rezilienței, a răbdării și a bunei gestiuni a resurselor, precum sunt și un fantastic test de noblețe a spiritului, dar asta nu anulează că somnul tău TREBUIE să fie bun, că altfel… e rău.
Așadar, cum îți asiguri un somn bun, după care să urmeze o zi plină de speranță și de cutezanță?
Aici ar fi câteva precizări de făcut:
- dacă nu ai speranță și cutezanță indiferent de calitatea somnului, s-ar putea ca somnul să nu rezolve în mod miraculos toată problema, pentru că probabil nu somnul e marea problemă;
- nu există un singur factor decisiv în ecuația somnului bun, ci un grup întreg, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Somnul bun, deci…
Somnul, ca să vorbim pe scurt și să nu ne adâncim prea mult în terminologia neuroștiinței, relaxează creierul și încarcă organismul, fiind unul din cele mai importante procese din viața ființelor vii. Cu cât somnul e mai liniștitor, cu atât creierul este mai odihnit, iar organismul mai încărcat.
Ce să faci ca să ai un somn cât mai liniștit?
- Ai grijă să aerisești spațiul în care dormi.
Deschide geamurile, deschide ușile, sădește un copac în dormitor, asta te privește; cert e că trebuie să ai cât mai mult oxigen în cameră și că aerul nu trebuie să fie închis. - Fă o plimbare înainte de somn.
Doar plimbare, nu sport de performanță! Efortul intens înainte de culcare nu este bun, căci solicită inima mai mult decât e cazul, dar o plimbare ușoară și niște aer tras cu generozitate în plămâni te va ajuta să dormi mai bine. - Poartă haine potrivite pentru somn.
Atât cămășile de noapte de damă, cât și pijamalele de damă sau cele pentru bărbați, dacă sunt bine alese, pot face minuni în somn. O pijama bine aleasă este cea care răspunde cel mai bine la necesitățile organismului și la condițiile exterioare.
Atunci când este foarte cald, o pijama din eucalipt ar aduce răcoarea mult dorită. O pijama din bambus ar fi și ea binevenită, dat fiind că fibra de bambus are proprietăți termoreglatoare, menținând constantă temperatura la suprafața pielii, indiferent de-i cald sau frig în exterior.
Dacă vrei să-ți fie cald, ai putea opta pentru o pijama din bumbac, iar pentru cea mai moale și mai catifelată atingere, ai putea alege hainele din fibră de modal. - Nu mânca măcar cu două sau trei ore înainte de somn.
Senzația de plenitudine nu e câtuși de puțin un catalizator al somnului bun. - Culcă-te devreme.
Se vorbește frecvent despre numărul optim de ore de somn, însă, pe lângă CÂT dormi, contează enorm CÂND dormi. Orele de până la miezul nopții sunt extraordinar de importante pentru posibilitatea relaxării și odihnei; dacă te culci pe la 22:00, e perfect. - Asigură-ți liniștea.
Evită să adormi cu televizorul sau radioul aprins. Melodiile de pe YouTube menite să te împroaște cu unde dătătoare de somn nu sunt nici ele cei mai de nădejde tovarăși de somn. Liniștea este singura melodie de care ai nevoie cu adevărat pentru somn. - Fă-ți întuneric în dormitor.
Trage draperiile, stinge luminile (toate) și, dacă e nevoie pune-ți niște ochelari de somn; ideea este să pătrundă cât mai puțină lumină (de dorit deloc) în spațiul în care dormi.
Acum știi.
Acum ai la îndemână instrumentarul necesar.
Ce zici, ne spui mâine cum ai dormit?