Cum a ajuns să fie ținut un spital nou-nouț cu lacătul pe ușă patru ani. A costat peste trei milioane de euro
Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace încă nefolosit, fiindcă statul român nu l-a recepționat nici la patru ani de la terminarea lucrărilor.
Motivele pentru care construcția modernă, cu dotări de top, la nivel european, nu a fost încă recepționată de Compania Națională de Investiții sunt greu de înțeles, dar explicații de tot felul apar an de an.
Epopeea Spitalului de boli paliative din Botoșani începe în anul 2018. Investiția a fost finanțată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții cu 3.2 milioane de euro.
Spitalul era proiectat cu 20 de saloane şi 84 de paturi, dotat cu bază de tratament şi îngrijire, dar şi echipamente medicale de top, inclusiv sursă de oxigen la fiecare pat, saloane cu baie proprie, televizor, paturi ultra-moderne. Era prima unitate spitalicească ridicată de la zero din 1990 încoace și o necesitate, având în vedere numărul tot mai mare al pacienților cu boli incurabile. Lucrările au durat aproximativ doi ani, fiind încheiate în perioada 2020-2021.
Ținut închis de branșamente, tuneluri și altele
Cu toate că lucrările sunt finalizate din 2020, nici până astăzi Spitalul de boli paliative de la Botoșani nu a fost recepționat de CNI. Constructorul mărturisea acum patru ani că a notificat toate instituțiile abilitate, mai ales că spitalul putea fi tranformat în perioada pandemiei COVID în unitatea spitalicească suport, având aparate de oxigen la fiecare pat.
„În luna aprilie (n.red. 2020), am trimis adrese la Consiliul Judeţean, la Prefectură, la Primărie, chiar şi la minister. Am sugerat să facem toţi o mobilizare să-l transformăm în spital COVID fiindcă autorităţile căutau la vremea respectivă soluţii şi nu aveau”, preciza Radu Mihalache, unul dintre reprezentanţii firmei de construcţii.
Recepția nu a putut fi efectuată, însă, fiindcă spitalul trebuia racordat la utilități, sarcină a Primăriei Botoșani. Branșarea utilităților a durat, dat fiind că era nevoie de un proiect, de licitații și execuție. După ce autoritățile locale au reușit branșarea la utilități a spitalului, toată lumea aștepta marea deschidere. Surpriză, însă, au apărut alte probleme. De exemplu, era nevoie de un tunel care să facă legătura cu Spitalul de Recuperare, aflat în vecinătate.
Autoritățile s-au mobilizat și a fost realizat și acel tunel, însă la o inspecție a construcției au fost descoperite unele deficiențe. Nici nu era de mirare, pentru că spitalul avea ceva timp de când stătea închis, însă constructorul le-a remediat.
Cu toate acestea, spitalul stă tot închis fiindcă nu a fost încă recepționat de CNI.
Autoritățile locale spun că și-au îndeplinit toate obligațiile din proiect și așteaptă să-i fie predat spitalul.
„Așteptăm să se facă transferul spitalului către Primăria Botoșani. Momentan, este la CNI”, spune Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Nimeni nu știe însă de ce este întârziată recepția, singura mențiune fiind că ar mai fi alte mici deficiențe. Până atunci, însă, spitalul riscă să se degradeze dacă mai stă mult timp cu lacătul pe ușă.