CULTURA | 12 mai 113: S-a inaugurat Columna lui Traian! Lucruri inedite despre monument
Se împlinesc 1901 ani de la inaugurarea, la Roma, a unuia dintre cele mai importante monumente ale antichităţii europene
Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia, care s-a păstrat până în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere – la nord – de Forul roman. Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre români și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.
În anul 1536, soclul a fost eliberat din ruinele forului din ordinul Papei Paul al III-lea. Marele arhitect Fontana s-a ocupat de restaurarea lui, începând cu 1558. În 1589-1590, în locul statuii lui Traian, aflată inițial în vârful columnei, dar dispărută încă din antichitate, a fost așezată o statuie a Sfântului Petru.
Relevanţa sa în context românesc este indiscutabilă, monumentul fiind o preţioasă cronică vizuală a războiului daco-roman şi un izvor de mare însemnătate pentru cunoaşterea istoriei naţionale.
De altfel, pe lângă înseamnătatea istoric㸠Columna reprezintă şi un important reper artistic, care a influenţat, din Antichitate până în prezent, concepţia a numeroase alte columne comemorative. Printre acestea se numără unele dintre cele mai recunoscute monumente ale lumii, ca de pildă Columna lui Nelson, din Londra, sau Monumentul Washington din Baltimore – SUA. De altfel, se spune că însuşi celebrul artist renascentist Michelangelo ar fi fost un mare admirator al Columnei, în faţa căreia ar fi exclamat: “Nu există decât o singură Columnă Traiană!”.
Muzeul Național de Istorie a României are un lapidarium, în cadrul căruia este expusă o copie la scară naturală a bazei Columnei lui Traian și copii de pe scenele reprezentate pe acest monument. Copia a fost executată în anii 1930, dar a ajuns în România abia în 1967.
Dimensiuni:
Înălțimea bazei:1,70 m
Înălțimea arborelui: 26,92 m
Înălțimea blocurilor: 1,521 m
Diametrul arborelui: 3,695 m
Înălțimea statuii: 1,16 m
Înălțimea totală a columnei: 29,78 m
Înălțimea scărilor elicoidale: 29,68 m (aproximativ 100 de picioare romane)
Înălțimea columnei, cu excepția plintei: 28,91 m
Înălțimea piedestalului, inclusiv plinta: 6,16 m
Înălțimea columnei deasupra solului: 35,07 m
Sursa: antena3.ro