Local

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Botoșani

La concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct  în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Botoșani, din 202 candidați înscriși, au fost prezenți 191, din care 145 au obținut note mai mari de 7 cu o promovabilitate de 77%, comparativ cu media națională care a fost de 65,8%, ceea ce demonstrează o bună pregătire teoretică și reale competențe de management educațional.

Și-au exprimat opțiunile pentru funcția dorită și pentru unitatea de învățământ preferată un număr de 143 de candidați, ceea ce denotă interesul de a conduce unitățile de învățământ pe care le pot manageria eficient și profesionist.

Pentru cele 103 posturi de director și 33 de posturi de director adjunct existente în unitățile de învățământ preuniversitar sunt 195 de opțiuni înregistrate. Cea mai mare concurență este la Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani și Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Dorohoi unde sunt câte 3-4 candidați pentru funcțiile de director și director adjunct. În general, opțiunile candidaților au fost pentru școlile în care sunt sau au fost  titulari sau școli din raza de domiciliu.

De asemenea, există 20 de unități de învățământ pentru care nu s-a înregistrat nicio opțiune, 12 din mediul rural și 8 din mediul urban, după cum urmează: Grădinița cu PP „Șotron” Botoșani, Grădinița cu PP „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi, Grădinița cu PP Nr. 6 Botoșani, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, Liceul „Demostene Botez” Trușești,  Școala Gimnazială „Ion Bojoi” Flămânzi, Școala Gimnazială „Teofil Vâlcu” Hănești, Școala Gimnazială Nr. 1 Dângeni, Școala Gimnazială Nr. 1 Mileanca, Școala Gimnazială Nr. 1 Stăuceni, Școala Gimnazială Nr. 1 Ungureni, Școala Gimnazială Nr. 1 Gorbănești, Școala Gimnazială Nr. 1 Mitoc, Școala Gimnazială Nr. 1 Bălușeni, Școala Gimnazială Nr. 1 Cândești, Școala Gimnazială Nr. 1 Copălău,  Școala Gimnazială „Acad. Al. Zub” Vârfu Câmpului, Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză” Viișoara, Școala Gimnazială „Nicolae  Călinescu” Coșula și Școala Gimnazială „Tiberiu Crudu” Tudora.

Pe această cale anunțăm că pentru unitățile școlare menționate anterior nu se va constitui comisie de interviu, drept urmare mulțumim pentru implicare reprezentanților acestor UAT-uri și consiliilor profesorale din aceste unități de învățământ.

Candidați singuri pe loc sunt în total 71, din care 30 sunt în mediul urban, 41 pentru unitățile de învățământ din mediul rural.

Câte 2 candidați pentru aceeași funcție sunt în 28 de unități de învățământ, din care 16 în mediul rural  și 12 în mediul urban.

Șapte unități de învățământ au mai mult de 2 candidați pentru aceeași funcție, dintre care una este din mediul rural și 6 sunt din mediul urban.

Conform Calendarului de concurs, proba de interviu se va desfășura în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie 2021, în centrul special organizat la Palatul Copiilor Botoșani. În ceea ce privește organizarea și planificarea interviurilor pentru candidații rămași în cursă, probele vor începe cu candidații singuri pe loc.

Anexa la Ordinul Ministrului Educației nr. 4597/2021 – Metodologie privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, Capitolul II, Art. 5, prevede la lit. c)

„c) Comisia de evaluare a probei de interviu, pentru fiecare unitate de învățământ, constituită prin decizie a inspectorului școlar general, având următoarea componență:

1) președinte – un inspector școlar;

2) membri:

  1. a) doi reprezentanți ai unității de învățământ, dintre cadrele didactice titulare ale unității de învățământ, aleși prin vot secret de către consiliul profesoral. Consiliile profesorale din unitățile de învățământ vor desemna cei doi membri titulari în comisie și un membru supleant. În cazul centrelor județene de excelență, inspectorul școlar general desemnează două cadre didactice titulare cu performanțe profesionale deosebite la concursuri și olimpiade școlare.
  2. b) un reprezentant al consiliului local, desemnat prin hotărâre a consiliului local, respectiv un reprezentant al consiliului județean/ consiliului local al sectorului municipiului București, desemnat prin hotărâre a consiliului județean/local al sectorului, în cazul unităților de învățământ special, centrelor școlare pentru educație incluzivă și CJRAE/CMBRAE.

 În cazul în care, în termen de 10 zile de la data solicitării, autoritățile locale nu-și desemnează reprezentantul, atunci membru de drept al comisiei de evaluare a interviului devine cadrul didactic desemnat ca membru supleant de către consiliul profesoral al unității de învățământ. În cazul cluburilor sportive școlare, palatelor și cluburilor copiilor, reprezentantul consiliului local este înlocuit de un reprezentant al Ministerului Educației, desemnat prin ordin al ministrului.

  1. c) un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în recrutarea resurselor umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional și/sau management educațional.

3) Fiecare comisie este asistată tehnic de un secretar, fără drept de evaluare. Acesta poate fi informatician sau cadru didactic cu abilități de operare pe computer.”

Prin Hotărâri de Consiliu Local și Hotărâri de Consiliu Județean au fost desemnați câte un reprezentant în comisiile de evaluare pentru fiecare unitate de învățământ, cu excepția UAT-urilor: Santa Mare, Ipotești, Răuseni, Mihăileni, Mihălășeni, Hlipiceni; în acest caz reprezentantul CL va fi înlocuit cu al treilea profesor desemnat de Consiliul profesoral al școlii.

Toate unitățile de învățământ au desemnat în comisiile de evaluare câte 3  profesori, 2 cadre didactice titulare plus o rezervă.

În ceea ce privește unitățile de învăţământ universitar, menționăm că Universitatea „Al. I. Cuza” Iași a desemnat 3 profesori universitari, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a desemnat 33 de cadre didactice universitare în comisiile de concurs, iar Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani a desemnat un reprezentant al instituției.

Lista cu situațiile problemă, cuprinse în Anexa 2  la Procedura de interviu nr. 34362/25.10.2021, este postată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la adresa https://isjbotosani.ro/management/management-institutional/concurs-directori-directori-adjuncti.html.

Această listă va fi completată cu situațiile problemă realizate de membri comisiei județene de organizare a concursului și vor fi publicate pe site-ul ISJ pe data de 8 noiembrie 2021, conform calendarului.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page