Concurs culinar la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni: Tradiție și excelență gastronomică – FOTO

Pe 20 martie 2025, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni a fost gazda etapei județene a Concursului Național de Nutriție și Alimentație Sănătoasă, parte a proiectului educațional „CULINARIADA”. Evenimentul a reunit peste 40 de echipe de elevi pasionați de gastronomie, care au avut ocazia să îmbine tradițiile culinare locale cu creativitatea și inovația în bucătărie.
În cadrul competiției, participanții au pregătit și prezentat preparate tradiționale specifice diverselor zone ale județului Botoșani, transformând evenimentul într-un adevărat spectacol de arome, culori și gusturi. Expoziția gastronomică a fost unul dintre punctele de atracție ale concursului, unde vizitatorii au putut admira și degusta preparatele pregătite cu migală de elevi și profesorii coordonatori.
Printre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, și Alina Badea, inspector pentru învățământ profesional și tehnic. Aceștia au felicitat organizatorii, elevii și cadrele didactice pentru implicarea și pasiunea cu care promovează cultura gastronomică românească.
„Este impresionant să vedem atât de mulți tineri interesați de arta culinară și dedicați păstrării tradițiilor noastre. Acest concurs nu este doar despre gătit, ci și despre respectul pentru moștenirea culturală și promovarea unei alimentații sănătoase,” a declarat Bogdan Suruciuc.
Evenimentul face parte dintr-o inițiativă mai amplă, menită să educe elevii în privința nutriției echilibrate și să le dezvolte abilități practice în domeniul gastronomiei. Profesorii coordonatori au subliniat importanța unor astfel de competiții în formarea viitorilor bucătari și specialiști în alimentație publică.
Concursul s-a încheiat cu premierea celor mai gustoase și estetice preparate, evidențiindu-se echipele care au reușit să aducă un plus de originalitate și rafinament rețetelor tradiționale. Organizatorii au promis că edițiile viitoare vor aduce noi provocări pentru participanți și o diversificare a temelor culinare abordate.
Felicitări tuturor participanților pentru creativitate și dedicare!