Miercuri, 18 decembrie 2024, începând cu ora 19:00, Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoșani va găzdui un concert extraordinar, dedicat tradițiilor românești. Evenimentul va aduce în prim-plan Corala bărbătească „Armonia” din Constanța, alături de Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca” și tânărul interpret Teodor Gireadă, într-o seară plină de muzică, dans și obiceiuri tradiționale.
Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” – O istorie de excelență în muzica corală
Cu o activitate remarcabilă, ce se întinde pe mai bine de două decenii, Corala „Armonia” este unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate coruri din România. Înființată în anul 2001, aceasta se află, din anul 2004, sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, fiind formată din preoți, diaconi și teologi, sub conducerea dirijorului, Arhid. Lector Univ. Dr. Ion-Iulian Dumitru. A câștigat numeroase premii la festivaluri naționale și internaționale și este renumită pentru capacitatea sa de a interpreta atât lucrări corale sacre, cât și muzică de inspirație populară.
Corala „Armonia” se distinge prin repertoriul său diversificat, care îmbină cu măiestrie lucrările de muzică corală clasică cu cele de muzică populară, reînviind tradițiile muzicale românești. Printre momentele deosebite ale programului se numără colindele tradiționale, dar și lucrări corale de inspirație folclorică care evocă esența culturii românești.
Corala a susținut concerte de excepție în multe orașe din țară și din străinătate, fiind invitată la festivaluri prestigioase, unde a adus o contribuție valoroasă în promovarea muzicii corale românești. Activitatea sa artistică a fost mereu caracterizată de profesionalism, pasiune și respect pentru tradiție, iar prezența sa în cadrul acestui eveniment de la Botoșani este o oportunitate rară de a savura un repertoriu deosebit.
Ansamblul „Mărgineanca” – Păstrătorii tradițiilor populare
Fondat în 1987, Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” reunește un grup de tineri talentați din liceele municipiului Botoșani, dedicați promovării și conservării folclorului autentic din zona Moldovei. Coordonat de domnul coregraf Valentin Rău, ansamblul a câștigat numeroase premii internaționale și naționale, reprezentând cu mândrie tradițiile din județul Botoșani pe mari scene ale lumii. În cadrul acestui spectacol, veți putea urmări momente din spectacolul de datini și obiceiuri de Anul Nou, „Anii trec, Tradițiile rămân”, incluzând urături, jocul căiuților, caprelor, mascaților, ursului și tradiționalul semănat, prezentate de Ansamblul „Mărgineanca”, dar și evoluția Grupului vocal „Steluța”, coordonat de doamna Ștefania Puiu, care este parte a Ansamblului.
Teodor Gireadă – Tânărul talent al folclorului românesc
Având doar 15 ani, Teodor Gireadă, este un nume deja cunoscut în lumea folclorului românesc. Elev al Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, Teodor studiază vioara, pianul și instrumentele tradiționale de suflat. Pasiunea sa pentru muzica populară și dorința de a păstra tradițiile românești îl fac un promotor al valorilor culturale autentice.
Accesul la eveniment se face pe bază de bilet.
Biletele pot fi achiziționate:
Online: https://www.spectacoleiasi.ro/spectacole-iasi/concert-de-colinde-botosani
Fizic: La Casa de Cultură a Sindicatelor, intrarea B, etajul 2, camera 15.
Nu ratați această seară deosebită, în care muzica, dansul și tradițiile românești vor prinde viață pe scena Botoșaniului!
Vă așteptăm să sărbătorim împreună frumusețea tradițiilor românești!