COMUNICAT | Atenţie! Flăcările Omoară Copii!
Un copil pe săptămână arde în România. Extrem de dureros, dar, din păcate statisticile ultimilor doi ani şi jumătate arată că, la nivelul ţării, 152 de copii au căzut pradă flăcărilor. Şi asta pentru că părinţii, de cele mai multe ori, i-au lăsat singuri în casă şi încuiaţi. La nivelul judeţului Botoşani, în perioada 2010 – 2012, şapte copii şi-au pierdut viaţa în urma unor incendii. Alţi 37 de copii, dintre care trei au suferit arsuri, au fost smulşi din ghearele morţii de pompieri.
ŞAPTE. În spatele acestei cifre, se ascund adevărate drame. Şapte destine frânte mult prea devreme, fie din neştiinţa victimelor care s-au jucat cu focul, fie din neglijenţa adulţilor care i-au lăsat nesupravegheaţi în locuinţele unde ardeau focul în sobă ori lumânări amplasate lângă materiale combustibile. Trei familii îşi plâng îngeraşii. Şi-au reconstruit locuinţele devastate de incendii, dar, niciodată, nu vor reuşi să umple golul lăsat de copiii omorâţi de flăcări.
Lumânările aprinse lăsate nesupravegheate lângă materiale combustibile au aprins două locuinţe din Carasa, Corlăteni ( 5 august 2010) şi Dorohoi (23 februarie 2012). Aflaţi în cele două case, cinci copii cu vârste între 1 an şi patru luni şi 6 ani, şi-au pierdut viaţa.
La Carasa, cele trei surori erau singure în casă când a izbucnit incendiul, iar vecinii au observat flăcările când acestea cuprinseseră întreaga clădire, orice intervenţie pentru salvarea lor fiind tardivă. Cele trei fetiţe (1 an şi 4 luni, 2 ani şi 8 luni şi 5 ani) au murit îmbrăţişate. La Dorohoi, cei doi fraţi erau cu bunica lor în casă când s-a produs incendiul. Cu toate eforturile depuse de bătrână, nu a reuşit să-i salveze. Cei trei au fost găsiţi decedaţi, băieţii în pat, bunica pe holul casei. Şi acest incendiu a fost observat şi anunţat cu întârziere.
Un jar căzut din sobă pe materiale combustibile a aprins o locuinţă din comuna Corni, în luna aprilie a anului trecut. În casă erau trei copii cu vârste cuprinse între 1 an şi şase luni şi 4 ani, singuri. Mama plecase cu treabă, în sat. Doi dintre ei au fost scoşi din casa cuprinsă de flăcări de pompieri şi transportaţi cu un elicopter SMURD la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, iar al treilea a fost găsit decedat în casă. Câteva zile mai târziu, unul dintre cei doi copilaşi a pierdut lupta cu viaţa, pe patul de spital, în ciuda eforturilor depuse de medici.
Părinţi, citiţi aceste rânduri ca pe o lecţie de viaţă, nu ca pe o poveste! Citiţi-le ca pe nişte sfaturi din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, din partea unor oameni care au şi ei copii şi familii. Şi mai important, informaţii şi pe ceilalţi oameni care nu au acces la ele. Nu vă transformaţi copiii într-o statistică dramatică!
Într-o societate cu un puls tot mai alert, copiii noştri interacţionează firesc cu un flux de informaţii din ce în ce mai intens. În această avalanşă de evenimente, părinţii şi educatorii nu trebuie să piardă din vedere faptul că şi educaţia antiincendiu este o parte esenţială din informaţiile necesare unui copil.
Adulţii cred că o simplă interzicere a anumitor activităţi este suficientă pentru a-şi ocroti copilul. Datele statistice demonstrează categoric falsitatea acestei concepţii. Aproape 10% din cele 1.134 de incendii înregistrate, în perioada 2010 – 2012, pe raza judeţului Botoşani au avut drept cauză jocul copiilor cu focul.
Copilul trebuie să cunoască rolul focului în viaţa omului şi să înţeleagă efectele utilizării incorecte al acestuia motiv pentru care adulţii în grija cărora se află aceştia ( părinţi, bunici, bone sau educatori) sunt obligaţi, chiar şi de legislaţia în domeniu, să ia toate măsurile pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani derulează, în perioada septembrie 2012 – martie 2013, campania de informare şi educare publică F.O.C. – Flăcările Omoară Copii. Iniţiată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în parteneriat cu E-ON România, campania are ca scop scăderea numărului de incendii produse în locuinţe şi gospodării şi, implicit, reducerea numărului victimelor din rândul copiilor. În acest sens, inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U. Botoşani îi vor învăţa pe cei mici, dar şi pe adulţii în grija cărora sunt aceştia, cum să prevină sau cum să se comporte înainte, pe timpul sau după producerea unui incendiu, printr-o serie de acţiuni de informare derulate în unităţile de învăţământ, în locurile cu aglomerări de persoane, dar şi centrele de plasament.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani