COMUNICAT | Ajutați angajatorii din Europa să înțeleagă mai ușor care sunt competențele și calificările dumneavoastră
Probabil că ați auzit despre CV-ul Europass, care vă permite să creați un CV ușor de citit și de înțeles de către orice angajator din Europa. Dar știați că vă puteți crea și un pașaport european al competențelor? Acesta constă într-un set de până la patru documente cu ajutorul cărora toate competențele și calificările dumneavoastră devin, la rândul lor, ușor de înțeles pentru potențialii angajatori europeni.
Pașaportul european al competențelor este compus din maximum patru documente, dar nu sunteți obligat să includeți decât ceea ce considerați că vă este util în căutarea unui loc de muncă!
Pașaportul lingvistic este un document pe care vi-l creați singur, iar documentul de mobilitate Europass, suplimentul la diplomă și suplimentul la certificatul profesional sunt emise de organizația sau instituția care acordă diploma sau certificatul, pentru a oferi detalii privind educația, formarea și experiența dumneavoastră. Trebuie să aveți în vedere faptul că sistemul de învățământ și de formare din țara angajatorului european poate fi foarte diferit!
Pașaportul lingvistic european – Este util în special pentru angajatorii care recrutează candidați din alte țări europene.Aceștia pot vedea clar din pașaportul lingvistic ce limbi vorbiți, la ce nivel, dacă ați avut experiențe în străinătate sau dacă dețineți certificate care atestă cunoașterea limbilor străine. Ca și în cazul CV-ului Europass, puteți să vă creați cu ușurință pașaportul online și să îl descărcați sau să îl trimiteți direct la adresa dumneavoastră de e-mail.
Documentul de mobilitate Europass – Acesta înregistrează cunoștințele și competențele pe care le-ați dobândit în timpul experienței dobândite într-o altă țară europeană și este întocmit de cele două organizații partenere implicate – prima din țara care v-a trimis, iar a doua din țara în care ați fost plecat. Ați făcut un stagiu într-o întreprindere, ați studiat un semestru în străinătate în cadrul programului universitar Erasmus sau ați efectuat un stagiu de muncă voluntară pe durata verii? Tot ce trebuie să faceți este să rugați organizația care v-a trimis în străinătate să contacteze Centrul Național Europass din țara sa.
Suplimentul la diplomă – Suplimentul Europass la diplomă este emis de instituția de învățământ superior care v-a acordat diploma. Acesta ar putea fi important pentru angajatori, deoarece furnizează informații cu privire la studiile care au condus la obținerea diplomei. Rețineți totuși că suplimentul la diplomă nu înlocuiește certificatul (deci va trebui să le trimiteți pe amândouă!), şi nici nu garantează recunoașterea.*