Comuna smart de la granița de nord a României. Facilitățile inteligente pe care le au localnicii din Ibănești
Stații de autobuz inteligente, bănci cu internet, stații de încărcare a telefoanelor mobile și încărcătoare pentru mașini electrice. Asta au reușit să realizeze Autoritățile locale din Ibănești, județul Botoșani, după ce au modernizat școlile la standarde europene.
Aflată aproape de granița României cu Ucraina, într-o zonă pitorească, comuna Ibănești a fost modernizată în ultimii ani, după ce autoritățile locale au investit masiv în infrastructură modernă și vor să transforme localitatea în smart-village. Singura problemă, îmbătrânirea populației, în contextul plecării masive a tinerilor în străinătate.
Bănci inteligente și stații de autobuz hi-tech
Încă de anul trecut autoritățile locale din Ibănești au început să investească în echipamente moderne pentru transformarea celor două sate componente în adevărate sate-inteligente, după model european.
Cu fonduri europene obținute prin PNRR, au fost cumpărate 16 bănci smart, dotate cu wi-fi, dar și încărcătoare pentru telefoanele mobile de tip smartphone, tablete sau laptop-uri. Băncile au fost distribuite în zonele centrale ale satelor Dumbrăvița și Ibănești, mai ales în zona școlilor și a căminelor culturale, reabilitate.
O singură bancă smart a costat 12.700 de lei, fiind, totodată, amenajate cinci stații de autobuz, tot inteligente, cu afișaj electronic digital, cu programul curselor, cu muzică, conexiune la wi-fi și locuri de încărcare a unor dispozitive.
Investiția este completată cu totemuri luminoase, unde vor fi afișate anunțuri de interes public.
„O atenție cuvenită am dat dezvoltării informaționale, adică acea zonă smart, pentru că trebuie să fim mereu în pas cu vremurile. Tot ceea ce ține de internet, de informare. Investiția este necesară și în același timp de viitor. Un totem costă 20.000 de lei, iar o stație de autobuz 50.000 de lei”, precizează primarul Romică Magopeț.
În plus, vor fi amenajate două stații de încărcare a mașinilor electrice, dat fiind că Ibănești va primi microbuze școlare electrice. Comuna are sistem de supraveghere, dar și wi-fi destul de puternic.
Investițiile hi-tech, bucurie pentru tineri, neînțelese pentru vârstnici
Sătenii tineri sunt bucuroși de investițiile făcute de autorități în comună.
„Nu mă mai simt la țară. Sincer. Avem magazin tare în comună, avem și băncile astea deștepte. La stația de autobuz au panou interactiv. Te simți bine, sincer”, spun un tânăr din Ibănești.
În schimb, cei mai în vârstă consideră investițiile aproape inutile.
„Nu mă pricep, domne! Eu nici la telefon nu știu să umblu, ce să fac eu cu băncile astea? Is degeaba. Dar stațiile sunt bune”, spune un sătean trecut de 50 de ani.
În comună, în ultimii ani s-a investit masiv în infrastructura educativă, tot pe modelul smart. Astfel, școlile au fost reabilitate și dotate la nivel european, iar pentru copiii cu părinți plecați în străinătate au fost făcute unități de tip after-school.