Ciorba de burtă făcută acasă, poate fi mai bună decât la restaurant. Se poate face cu burtă proaspătă sau prefiartă, dar musai cu oase de vită, smântână și gălbenușuri din belșug.
Unii o numesc ciorbă de șosete flaușate sau de prosoape și nu o suportă deloc, pentru alții este o adevarătă delicatesă. Cert este faptul că este nelipsită de pe mesele de sărbătoare ale multor români, iar în restaurantele care fac o ciorbă bună de burtă, clientela este din belșug.
Am tot mâncat prin restaurante, mai bună sau mai puțin bună și am zis să încerc s-o fac acasă. De ce nu?
Am început să caut rețete pe net și am întrebat colegii, iar cei mai mulți mi-au spus să încerc rețeta de ciorba de burta Gina Bradea. Că e sigur o bunătate de-aia de te lingi pe degete.
Păi, am căutat rețeta și am găsit ce ingrediente ne sunt necesare.
Pentru 10 porții, adică 4-5 l de ciorbă, avem nevoie de:
- 2 kilograme de burtă proaspătă, curățată
- 1,5-2 kilograme de oase de vită cu măduvă (cereți măcelarului să le taie bucăți mai mici, să intre bine în oală)
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 1 radacina de patrunjel sau pastarnac
- o bucata de telina radacina, de aproximativ 100 de grame
- 5-6 gălbenușuri
- 3-400 grame de smântână
- 1 căpățână de usturoi
- 1 lingură rasă de făină (20 g)
- oțet
- piper
- ardei iute
- 3 linguri de ulei
Am citit atent totul, am urmarit si rețeta video, așa ca am cumparat ingredientele și am trecut la treabă.
Concluzia? Fierbe mai repede dacă aveti o oală sub presiune, dar rezultatul este absolut delicios.
Vă spun, cu mâna pe inimă că e cea mai bună ciorbă de burtă pe care am mâncat-o vreodată.
Am luat și niste pâine bună, de-aia coaptă pe vatră și la fiert eu am pus și o căpățână maaare de usturoi. Cu smântână multă și ardei iute, ba și cu o bere rece alături, a fost un deliciu!
O să mai fac!