Cele 6 analize pe care trebuie să le faci obligatoriu după 40 de ani
Înaintarea în vârstă aduce cu sine liniștea familiei și fericirea lucrurilor simple, cele care se regăsesc în cele mai mici detalii. Însă, atunci când vrem să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară, fără surse de stres, este bine să ne asigurăm că starea noastră de bine este susținută și de un organism sănătos.
Prevenția este cuvântul cel mai important, mai ales după ce ai împlinit vârsta de 40 de ani, cdxar este obligatoriu un set de analize. Și totul poate începe cu un simplu control. De la consultul periodic la medicul de familie sau vizitele bianuale la medicul stomatolog, totul are rolul de a reduce riscurile apariției unor afecțiuni care pot provoca disconfort.
Ce tipuri de analize sunt recomandate cel mai des atunci când ai trecut de 40 de ani? Uite de unde să începi:
Un consult la medicul stomatolog
În primul rând, te poți programa la medicul de familie pentru un control de rutină. Apoi, așa cum spuneam, nu trebuie să uiți de consultul stomatologic. O serie de investigații de rutină, cum ar fi un consult, o radiografie dentară sau un simplu test preventiv, cum este cel de depistare a cancerului oral, te poate ajuta să ai sub control sănătatea în ansamblul ei. Desigur, consultul la medicul dentist te va ajuta să reduci riscul apariției cariilor și să îți menții dantura sănătoasă.
Analize de sânge
Un set complet de analize de sânge poate oferi informații valoroase despre starea ta generală de sănătate. Acestea pot include evaluarea nivelului de glucoză (pentru a depista diabetul zaharat), profilul lipidic (pentru a verifica nivelul colesterolului și al trigliceridelor), testele funcției hepatice și renale, precum și evaluarea nivelului de fier și al altor minerale importante.
Teste de screening specifice
După vârsta de 40 de ani, testele de screening sunt recomandate pentru depistarea timpurie a unor afecțiuni care nu prezintă simptome decât în faze mai avansate.
Astfel, de la investigații în cabinetele de clinică dentară (așa cum sunt cele pentru depistarea cancerului oral) și până la cele în cabinetele de gastroenterologie sau de ecografie mamară, ai nevoie de controale periodice care să-ți confirme că organismul tău este sănătos și viguros. Testele de screening sunt preventive, iar în cadrul lor poți primi sfaturi despre cum să trăiești mai sănătos în vederea evitării apariției unor afecțiuni de sănătate ulterioare.
Teste de densitate osoasă
După vârsta de 40 de ani, în special femeile sunt predispuse la pierderea densității osoase și la osteoporoză. Un test de densitate osoasă, numit densitometrie osoasă, poate evalua nivelul de rezistență al oaselor și poate ajuta la depistarea precoce a osteoporozei. Acest test poate fi recomandat și bărbaților cu factori de risc specifici.
Analize hormonale
În cazul femeilor, dar și la anumiți bărbați, nivelurile hormonale pot începe să se schimbe după 40 de ani, ceea ce poate duce la simptome precum bufeurile de căldură și tulburările de somn. După caz, un medic ginecolog sau un urolog poate recomanda analize hormonale specifice, cum ar fi nivelul de hormoni tiroidieni și nivelurile de estrogen și progesteron, pentru a evalua starea hormonală și pentru a determina dacă este necesară terapia hormonală substitutivă.
Teste pulmonare
După vârsta de 40 de ani este recomandat să efectuezi un test de funcție pulmonară, mai ales dacă fumezi sau dacă ai simptome precum tuse persistentă sau dificultăți respiratorii. Acest test poate ajuta la evaluarea stării plămânilor și la depistarea afecțiunilor pulmonare, cum ar fi bronșita cronică sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
De reținut faptul că fiecare persoană este unică. Starea noastră de bine poate fi influențată de mai mulți factori, printre care și cei genetici. Așadar, este recomandat să mergi periodic la medicul de familie pentru controale de rutină și pentru o monitorizare activă a istoricului tău medical. Anual este bine să îți refaci analizele de sânge și să urmezi sfaturile specialiștilor pentru o viață sănătoasă și echilibrată.