Ce salariu trebuie să ai pentru Noua Casă
Banca Națională a României a limitat gradul de îndatorare la 40%, respectiv la 45% în cazul achiziționării primei locuințe.
Prima Casă 2022 este un program destinat tinerilor ce își doresc să își cumpere o locuință. Cu toate acestea, cei care doresc să beneficieze de acest program guvernamental trebuie să îndeplinească anumite condiții. Începând din luna august 2020, denumirea programului a fost schimbată, devenind „Noua Casă. Totodată s-au schimbat și unele condiții. Află în continuare ce salariu trebuie să ai pentru a fi eligibil pentru „Prima Casă 2022”.
Cine poate aplica pentru creditul Prima Casă
Deși denumirea programului a fost schimbată, mulți oameni încă fac referire la acesta, menționând vechiul nume. Haideți să vedem care sunt principalele caracteristicii ale acestui împrumut și cine poate aplica pentru acesta.
Mai exact, cei care doresc să acceseze creditul „Noua Casă”, trebuie să se încadreze într-una dintre dintre aceste situații:
- să nu dețină în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
să dețină în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul „Prima Casă”.
De asemenea, pentru a putea accesa împrumutul, solicitanții trebuie să dea o declarație pe propria răspundere. În plus, accesând programul, veți avea nevoie de avansul minim obligatoriu și de o sumă care va fi blocată într-un depozit colateral, adică un fel de garanție pentru acordarea creditului. Acesta va fi blocat până la rambursarea integrală a creditului și va fi echivalent cu trei rate de dobândă.
Ce salariu trebuie să ai pentru Prima Casă 2022
Pentru a afla, mai exact, costurile unui astfel de credit, vei fi nevoit să soliciți informații băncii, însă trebuie să fii pregătit din punct de vedere financiar pentru a acoperi o serie de cheltuieli, acestea fiind următoarele:
- avansul minim obligatoriu – 5% dacă locuința nu depășește 70.000 euro;
avansul minim obligatoriu – 15% dacă locuința are un preț cuprins între 70.001-140.000 euro.
În primul rând, trebuie să avem în vedere faptul că, începând de la 1 ianuarie 2019, Banca Națională a României a limitat gradul de îndatorare la 40%, respectiv la 45% în cazul achiziționării primei locuințe.
Ce salariu trebuie să ai pentru Prima Casă 2022
Condiții de salarizare
După modificările din 2020, cei de la HotNews au făcut o serie de simulări pe mai multe tipuri de locuințe. Pe acestea s-a folosit un DAE de 4,72%. Așadar, în cazul creditelor de până la 70.000 euro (calculat în lei la cursul valutar de la acea vreme) dacă avansul este de 5%, înseamnă că la un apartament de de 70.000 euro luat pe 20 de ani, rata ar fi fost atunci de aproximativ 2.074 lei. În această situație, salariul minim acceptat era de 4600 lei.
În schimb, dacă împrumutul este luat pe o perioadă de 25 de ani, rata ar fi fost de circa 1830 lei, iar venitul minim net de 4066 lei. În schimb, în cazul unui împrumut pe 30 de ani, rata coboară la 1673 lei, la un venim minim acceptat de 3717 lei.
Ținând cont de toate aceste lucruri, persoanele cu salariul minim pe economie pot accesa un apartament prin „Prima Casă” (Noua Casă). Totuși, în această situație, suma disponibilă va fi mai mică decât plafonul maxim al categoriei din care face parte locuința respectivă.
Programul “Noua Casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.
Beneficiarii pot achizitiona in cadrul programului urmatoarele tipuri de locuinte:
a) locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
b) locuinţe consolidate, destinate achizitionarii, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
c) alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.
Garantiile acordate in cadrul Programului sunt garantii in numele si in cont stat, iar procentul de garantare se aplica in functie de categoria de locuinta.
Pentru anul 2022, plafonul alocat programului Noua Casa va fi in valoare de 1,5 miliarde lei.