Câți bani primești dacă donezi sânge? Iată care este valoarea tichetelor și ce alte beneficii au românii!
Dat fiind faptul că multe persoane se întreabă câți bani primești dacă donezi sânge, este bine de știut că donarea de sânge vine la pachet, pe lângă beneficiile pentru sănătate, și cu o serie de avantaje pentru cei care aleg să meargă la centrele de transfuzie. România se numără printre țările cu cel mai generos pachet de beneficii oferit donatorilor de sânge.
Cetățenii care vor să doneze sânge au mai multe beneficii financiare și sociale în 2025. Aceste măsuri au fost adoptate cu scopul de a încuraja astfel de practici la nivelul întregii țări, întrucât un astfel de gest poate salva vieți.
Stocurile de sânge sunt aproape mereu insuficiente în multe țări, iar autoritățile încearcă prin diferite beneficii materiale să-i motiveze pe oameni să meargă să doneze sânge și, de fapt, prin acest gest simplu să salveze vieți.
Potrivit datelor, beneficiile oferite acestei categorii de cetățeni au crescut exponențial. În 2025, valoarea voucherelor primite de donatorii de sânge a crescut. Aceștia beneficiază de tichete de masă în valoare de 280 de lei. În plus, cei care aleg să doneze sânge vor beneficia de o zi liberă în plus de la muncă, aceasta este garantată prin lege.
Prin urmare, un voluntar care donează sânge de 4 ori pe an poate primi în 2025 suma de 1.120 lei și 4 zile de concediu. Unele centre de transfuzii nu au capacitatea să stocheze sângele sau nu au personal suficient, astfel că la unele centre donarea se face pe bază de programare.
Cei care donează sânge de cel puțin trei ori pe an ar putea beneficia din 2025 de reducerea impozitelor pentru clădiri și terenuri, potrivit legii. Primarii vor decide, însă, dacă și cu cât vor scădea taxele pentru voluntari.
Cine poate să doneze sânge şi cine nu
Pentru a dona sânge există câteva criterii pe care o persoană trebuie să le îndeplinească. În principiu, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu o greutate de cel puțin 50 de kilograme, pot dona sânge.
Pentru a fi eligibili însă, donatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții, după cum urmează: să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni; să nu urmeze tratamente împotriva afecțiunilor cardiovasculare, renale, psihice, hepatice sau endocrine; să aibă o tensiune arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180mmHg; femeile nu pot dona în perioada sarcinii, a lăuziei și a menstruației.
Aceste aspecte trebuie luate în considerare pentru a proteja atât donatorul, cât și pacientul, pentru că un act de ajutorare de acest tip nu trebuie să interfereze cu viața niciuneia dintre părți.
Unele probleme de sănătate nu permit donarea de sânge. Dintre acestea pot fi menționate: afecțiunile cardiovasculare, precum hipertensiunea cronică, împotriva căreia se urmează un tratament și angina pectorală; afecțiunile autoimune, precum lupusul eritematos diseminat și psoriazisul generalizat; diabetul zaharat; cancerul, leucemia; sifilisul; tuberculoza, astmul bronșic, alergia severă; afecțiunile endocrine; hiperlipidemia; pancreatita, hepatita cronică, ciroza hepatică; etilitismul cronic; schizofrenia, epilepsia; traumatismele craniene cu sechele.
Unele criterii împiedică doar temporat donarea de sânge. În acest caz pot fi menționate bolile infecțioase, precum gripa și infecțiile bacteriene, consumul de alcool în ultimele 24 de ore, urmarea unui tratament medicamentos, anemia, sarcina, alăptarea și tratamentele dentare. Așadar, pentru anumite persoane e important să știe câți bani primești dacă donezi sânge și ce beneficii are acest gest.
Sursa: www.bzi.ro