Mulți angajați se întreabă de câte zile de concediu medical pot beneficia într-un an de zile. E o întrebare des întâlnită printre cei care se confruntă des cu probleme de sănătate.
Câte zile de concediu medical poate primi un angajat într-un an.
Legislația privind zilele de concediu pe care le poate acorda medicul de familie s-a schimbat în România și nu mulți sunt la curent cu aceste modificări. S-au făcut schimbări ca urmare a exploziei numărului de cazuri de Covid din timpul pandemiei. România a atins un record al numărului de concedii medicale în 2021 din cauza Covid. Numărul a crescut cu peste 280% în 2021 față de anul anterior.
Așadar, medicul de familie îți va putea acorda, în prezent, maximum 4 zile de concediu medical într-o primă etapă. Ulterior va fi necesară o nouă consultație medicală și doar în baza evaluării concediul va putea fi prelungit până la limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an.
Medicul de familie putea, în trecut, să acorde concediu medical pentru cel mult 10 zile. Iar durata maximă cumulată a concediilor era de 30 de zile calendaristice.
Și în cazul în care nu te poți deplasa la cabinetul medical tot e necesară evaluarea medicală. Ea se poate face la domiciliu sau la diatanță. Dacă nu te prezinți pentru evaluare după ce ai primit prima etapă a concediului medical, atunci acesta nu poate fi prelungit.
Sunt și români ce pot beneficia de concediu într-o singură etapă. Pentru aceste persoane se eliberează:
- concedii medicale pentru maternitate
- concedii medicale pentru îngrijirea copilului bolnav
- concedii medicale pentru risc maternal.
De asemenea, modificările legii avantajează și părinții care au în îngrijire copii cu afecțiuni grave. Ei vor avea dreptul la concediu și indemnizație până la împlinirea vârstei de 18 ani a copiilor, și nu până la 16 ani, cum se întâmpla anterior.
Cine primește concediul medical. Cum se plătește
Ca să beneficiezi de concedu medical e nevoie de un stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni anterioare perioadei în care se acordă concediul medical. De asemenea, pentru a primi certificatul de concediu medical ai nevoie de adeverința de salariat. Din documentul respectiv trebuie să reiasă numărul de zile de concediu medical acordate în ultimele 12 luni. Indemnizația pe care o vei primi în timpul perioadei de concediu medical diferă de tipul acestuia. De exemplu, pentru o boală obișnuită, vei încasa 75% din venitul brut obținut. Formula de calcul este următoarea: suma salariilor brute din ultimele 6 luni/suma zilelor de stagiu din ultimele 6 luni) x 75% x număr zile de concediu medical.