Cătălin Silegeanu: Partidele pregătesc terenul pentru campania electorală din 2024
Partidele pregătesc terenul pentru campania electorală din 2024, lupta pentru agenda publică devenind tot mai acerbă. Sunt scoase din sertar intențiile, promisiunile, acuzațiile, valorile ideologice pe care politicienii le consideră eficiente în scopul câștigării următoarelor runde de alegeri. Sunt deblocate sau inițiate proiecte de investiții pentru care tăierea panglicii este programată peste un an. Oamenii trebuie să evalueze cu atenție intențiile partidelor în comparație cu propriile interese.
Peisajul politic botoșănean este caracterizat momentan de incertitudine și instabilitate. Partidele cu greutate sunt încercate, în măsuri diferite, de tensiuni interne și conflicte. În PSD și PNL există rivalități notorii generate de competiția pentru poziții de conducere și influență.
Liberalii sunt fracturați de diferențele ideologice dintre membrii săi, fiind cunoscută diviziunea între aripa Șoptică și aripa Achiței. Plecarea recentă a consilierilor județeni Viorel Iliuță și Radu Malancea înseamnă costuri electorale semnificative pentru PNL, afectând înainte de toate credibilitatea partidului. De cealaltă parte a baricadei, social-democrații par nehotărâți și dezbinați, circulând variante contradictorii în legătură cu intențiile Doinei Federovici și zvonuri lansate de veterani nemulțumiți. Dialogul dintre Primăria municipiului Botoșani și Consiliul Județean, instituțiile pentru care se duc cele mai grele bătălii, pare șubrezit de diferențe între așteptări și rezultate. Nici relațiile interne de subordinare nu par lipsite de tensiuni, semn că liderii sunt percepuți ca fiind prea autoritari sau neascultători față de baza lor.
Acuzațiile dintre cele două rivale au început să curgă, fiecare atribuind vina sau lipsa de implicare celeilalte formațiuni. Deliberativele devin scene de dispută și voturile scandalizează, ceea ce confirmă intenția de menținere a puterii politice, în detrimentul intereselor cetățenilor. Ambele partide se confruntă strategii de marketing și retorică persuasivă pentru a câștiga popularitate și sprijin, chiar dacă nu toate promisiunile și declarațiile lor sunt în conformitate cu realitatea sau cu interesele cetățenilor.
PNL și PSD rămân singurele partide din Botoșani. USR păstrează imaginea unei organizații cu pretenții nejustificate, făcând opoziție fără constanță, printr-o mână de oameni. Liderul formațiunii, Andrei Drancă, este un simplu semnatar al inițiativelor legislative depuse de alții, activitatea lui în Camera Deputaților fiind un mister pentru botoșănenii care l-au votat. De o vreme, USR a înmulțit comunicatele și conferințele, dar direcția conduce în continuare spre un scor inferior rezultatului din 2020, când progresiștii au fost ajutați de contextul social. Discuția despre alte formațiuni politice nu este relevantă, pentru că toate celelalte au fost trase pe linie moartă.
Trebuie admis că unii politicieni pot avea intenții sincere de a aborda problemele și preocupările cetățenilor și de a îmbunătăți viața acestora. Este recomandabil ca cetățenii să cerceteze în detaliu acțiunile acestora din trecut și să ia în considerare transparența și coerența discursurilor. Intrăm sub zodia luptei electorale din 2024, iar ochiul critic este singurul aliat al cetățenilor, indiferent de scuzele, acuzațiile și promisiunile partidelor, pentru care oamenii sunt importanți o dată la patru ani.
Comunicat de presă