Românii nu mai înghit demagogia PSD și sancționează populismul acestui partid, ca și incapacitatea de a realiza investiții la nivel național și local. O demonstrează sondajele de opinie, care, de mai bine de un an, plasează PSD în jurul valorii de 20% din opțiunile de vot.
În același timp, în ciuda erodării cauzate firesc de guvernarea în condiții extrem de dificile pentru țară, în contextul pandemiei de coronavirus, PNL rămâne cel mai puternic partid din țară, cu peste o treime (33,6%) din opțiunile de vot.
Și cercetările sociologice realizate la nivel local, în Botoșani, arată exact aceeași stare de lucruri, PSD fiind pedepsit pentru modul defectuos în care a acționat politic și administrativ în ultimii ani.
Nici măcar social-democrații înșiși nu contestă această realitate. La doar câteva zile după un congres care trebuia să marcheze relansarea PSD în ochii propriilor susținători, parlamentarii acestui partid refuză, iată, să se prezinte in corpore la dezbaterea și votarea unei moțiuni de cenzură iresponsabile. O moțiune care ar fi putut arunca România și în criză politică, simultan cu crizele sanitară și economică, provocate de coronavirus.
Semnalul transmis liderilor PSD atât de români, cât și de o parte tot mai importantă a propriului activ de partid este clar: nu se poate stopa prăbușirea partidului fără o schimbare reală a modului de a face politică!
Timpul minciunilor, al defăimării gratuite și calomnioase a adversarilor, al populismelor incompatibile cu situația reală a țării și al dezinteresului cronic față de investițiile de care oamenii au nevoie a trecut. Cred că o majoritate a activiștilor și a susținătorilor PSD dorește reformarea reală a partidului de pe partea stângă a eșichierului politic românesc. Perioada de opoziție din următorii ani, pe care PSD nu o poate evita, este cel mai bun prilej ca acest partid să devină unul într-adevăr democratic și modern.
Consider că pentru întregul spectru politic local și național, însănătoșirea PSD ar fi de dorit. Pentru PNL, un PSD cu care să poți colabora în vederea realizării obiectivelor de care țara, județul, municipiul și, mai ales, oamenii au nevoie în viața de zi cu zi ar fi o veste foarte bună. În mod evident, nu este cazul deocamdată!Dar va putea fi în momentul în care social-democrații înșiși vor înțelege că nu au alternativă la acest parcurs către democrația reală.
Abandonarea minciunii și populismului, ca și a strategiilor staliniste de a împroșca cu noroi în direcția adversarilor politici, înlocuirea personajelor de proastă calitate care nu se pot adapta unui stil normal, constructiv de a face politică sunt singurele căi de a propulsa în timp partidul de pe partea stângă a politiciinoastre la un nivel de reprezentare electorală mai ridicat.
Ca lider al PNL, vă spun că este nevoie de echilibru pe scena politică și că noi, liberalii, avem nevoie de un competitor sănătos pe stânga eșichierului politic. De aceea, fac un apel către reprezentanții PSD să își facă un țel din revenirea la normalitate.
Suntem în campanie electorală, iar continuarea demersurilor murdare, în disprețul oricăror legi și al unei minime moralități, aruncarea continuă cu noroi, prin calomnie, jignire și atac la persoană, făcută direct sau prin intermediari tocmiți mișelește, nu fac decât să adâncească prăpastia din care partidul de stânga va trebui, totuși, să se ridice la un moment dat pentru a deveni un adevărat partid socialist modern. Otrăvirea atmosferei din societate cu atacuri murdare și minciună nu este, în niciun caz, o soluție pentru nimeni.
Domnilor social-democrați, nu vreau și nici măcar nu încerc să vă dau sfaturi.Este, însă, doar alegerea voastră dacă veți schimba modul de a acționa politic acum sau mai târziu. De făcut o să trebuiască oricum să o faceți. Sau veți dispărea din politică, lăsând locul altora mai buni, mai normali și mai morali. Sper sincer să înțelegeți exact punctul în care vă aflați, ceea ce trebuie să faceți și să nu întârziați să vă aliniați la ceea ce înseamnă o politică normală, una modernă, sinceră, constructivă, în folosul cetățenilor, al comunității.