Casa la țară: 4 sfaturi pentru un cămin confortabil
Construirea unei case la țară îți oferă posibilitatea de a te bucura de aer curat, de hrană sănătoasă și, mai presus de orice, de liniște. Dacă și tu vrei să te bucuri de confortul unei locuințe în sânul naturii, departe de aglomerația orașului, iată câteva sfaturi care ar putea să îți aducă tot confortul dorit.
Pune accent pe elementele de închidere ale locuinței
O casă la țară este adesea expusă intemperiilor. Spre deosebire de locuințele din blocuri, oarecum protejate de multitudinea de construcții înalte din jur, o locuință la țară poate fi solitară, cumva expusă. Astfel, pentru a fi sigur că locuința ta îți va oferi confort, trebuie să ai în vedere trei aspecte importante:
- construiește un acoperiș pe structură din lemn, izolată, acoperită cu tigla ceramica;
- instalează elemente de tâmplărie performante, care să mențină căldura la interior (tâmplăria termopan e o soluție bună);
- izolează locuința ca ansamblu, pentru a păstra la interior o temperatură potrivită.
Optează pentru un sistem de încălzire potrivit
O casă confortabilă înseamnă o construcție care beneficiază de un sistem de încălzire potrivit. Pentru aceasta, ia în calcul o centrală termică sau măcar un boiler care să te ajute să îți încălzești apa necesară în baie și bucătărie. Atenție, însă, în cazul centralelor termice vei avea de ales între centrale termice pe gaz, pe lemne sau pe peleți. Astfel, în funcție de posibilitățile pe care le ai la nivel de racordare la rețeaua de gaz, poți alege o centrală pe gaz. În caz contrar, centralele pe lemne sau peleți rămân o soluție, alături de boilerele pe bază de combustibil solid.
Ia în calcul folosirea unei pardoseli adecvate
O casă pe pământ va avea nevoie de o pardoseală adecvată, mai ales că vorbim despre elemente care adesea se află în contact direct cu solul. Poți să alegi sisteme pe bază de placaje ceramice, dacă vrei ca bucătăria și baia să fie ușor de curățat, și parchet sau vinil modular pentru zonele în care îți dorești o pardoseală caldă.
Pardoseala trebuie să fie izolată la contactul cu placa de beton, pentru a păstra o temperatură potrivită sau, dacă vrei să investești foarte mult în confortul casei tale, atunci poți opta pentru un sistem de încălzire în pardoseală.
Atenție la hidroizolarea locuinței
Foarte mulți beneficiari aleg să izoleze termic locuința, însă pierd din vedere tocmai aspectul hidroizolării. O casă pe pământ înseamnă că aceasta este expusă infiltrațiilor de apă care poate proveni din pânza freatică sau din precipitații. Pentru a reduce efectul infiltrațiilor de apă poți realiza hidroizolarea la nivelul fundațiilor, a subsolului sau a demisolului; ca măsură în plus de precauție poți realiza trotuarele perimetrale aferente casei tale.
Trotuarele perimetrale ale locuinței au rolul de a ajuta la scurgerea apei din imediata vecinătate a soclului casei, astfel încât aceasta să poată fi preluată și deversată spre rigolele speciale.
Tot în acest ansamblu de prevenire a infiltrațiilor putem menționa și jgheaburile și burlanele care au rolul de a prelua apa pluvială de pe acoperiș.
Folosind acest sistem vei vedea că apa din precipitații nu va mai afecta fațada casei și nici fundația, protejând clădirea și oferindu-ți un nivel ridicat de confort.
Confortul este un aspect subiectiv, însă are un trunchi comun atunci când vine vorba despre starea de bine. Ia în calcul aceste sfaturi, aplică-le și apoi bucură-te de casa ta, cu un minim de efort.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/XcVm8mn7NUM