Casa Eminescu, 2021: cam așa arată respectul față de cultură
Dacă încă din 2010 se făcea apel la autorități pentru salvarea și restaurarea Casei Eminescu, cinci ani mai târziu, în 2015, locația se afla la un pas de prăbuşire, se arată pe Ziarul de Investigatie.
Ajungem în 2021, mai multe personalități distribuind imagini cu casa de la Văratec, în care a trăit si creat Mihai Eminescu.
Prăbușită, distrusă și abandonată de autorități, locația este este lasată în paragină, devenind un subiect pentru poze și revoltă în spațiul virtual.
Oana Pellea, despre Casa Eminescu: ”Doar disperare și tristețe”
În seara zilei de ieri, 5 mai, Oana Pellea publica o serie de fotografii: poetul nepereche are parte, în 2021, de un ”respect” la fel de nepereche. Actrița a concluzionat că imaginile spun tot ce se poate spune despre respectul față de cultură și față de valorile naționale reale.
”Nu încape niciun comentariu. Doar disperare și tristețe. Multă disperare și multă tristețe…
Îți vine să urli de neputință…”, a scris actrița.
Casa Veronicăi Micle a devenit WC public
Via Fabian Anton care îmi spune: “…casa Veronicăi Micle a fost demolată ca sa faca WC public. Tot la Varatec. Așa că…”
Am trimis un strigăt de ajutor domnului Primar al județului Neamț”, a scris Oana Pellea pe pagina de Facebook.
Într-un mesaj postat pe contul de socializare, scriitorul Fabian Anton a făcut o restrospectivă a momentelor în care s-a cerut ajutor pentru restaurarea Casei Eminescu de la Văratec.
Au făcut-o zob. Acum 21 de ani, împreună cu acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga, Constantin Ciopraga, Barbu Brezianu, Dan Puric, Eugen Cristea, arhim. Mina Dobzeu, arhim. Teofil Părăian, arhim. Justin Pârvu și mulți, mulți alții, am donat bani mănăstirii Văratec pentru refacerea acestei case. Banii au dispărut. Casă arată așa cum vedeți. Doamna Bușulenga a fost alungată din mănăstirea Văratec, unde stătea de peste 30 de ani…
Astăzi s-au împlinit și 15 ani de când maică Benedicta (Zoe Dumitrescu Bușulenga) s-a stins…”, a scris, pe pagina de Facebook scriitorul, scenograful și regizorul Fabian Anton.
S-au făcut multiple apeluri în van pentru reabilitarea casei, poetul Mihai Eminescu continuă să fie celebrat de două ori pe an, când autoritățile, televiziunile, naționaliștii și iubitorii de cultură îi recită cu înflăcărare versurile. În rest? Ruine.
Sursa: Ziarul de Investigatii