Valabilitatea cardurilor de energie se apropie de sfârșit, ceea ce înseamnă că românii vor pierde sumele pe care nu le-au utilizat. Mai exact, românii beneficiari ai cardurilor de energie au posibilitatea să le mai utilizeze doar până la 31 martie 2024, data la care acestea urmează să expire.
Această situație va afecta Programul care a fost pus în aplicare pentru a ajuta persoanele vulnerabile să-și achite facturile de energie cu ajutorul acestor carduri.
Conform informațiilor disponibile, utilizarea cardurilor de energie va fi posibilă până la data de 31 martie 2024. Aceste carduri au fost emise pentru a permite beneficiarilor să achite facturile curente și restante pentru consumul de energie de la adresa de domiciliu.
Un aspect important este că, până la expirare, beneficiarii au posibilitatea de a efectua plăți către diferiți furnizori până când suma disponibilă pe card este epuizată. Cu toate acestea, este esențial ca aceste plăți să fie realizate înainte de data limită de 31 martie.
La finalul anului precedent, Adrian Câciu, a anunțat că valabilitatea cardurilor de energie va fi prelungită până la data de 31 martie 2024, în urma unei discuții cu reprezentanții Comisiei Europene. Această decizie a fost salutată de aproximativ 2 milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie, deoarece le-a oferit resursele necesare pentru a face față iernii care se apropie.
Cu toate acestea, românii trebuie să fie conștienți că sumele necheltuite pe cardurile de energie vor fi pierdute. Prin urmare, este important ca aceștia să utilizeze banii rămași pentru a achita facturile la gaze naturale și energie electrică înainte ca termenul de expirare să se apropie.
Banii necheltuiți se pierd
Așadar, banii necheltuiți până la data de 31 martie se pierd. Cu alte cuvinte românii care nu își doresc să-i piardă trebuie să folosească sumele rămase pentru plata facturilor la gaze naturale și energie electrică înainte ca acest lucru să se întâmple.
Banii se pot retrage cash în anumite condiții
Vă reamintim, de asemenea, că există și posibilitatea ca acești bani să fie retrași cash, în anumite condiții.
Potrivit unui proiect de ordonanță, prin care se dorește reglementarea modului în care românii care au primit carduri de energie şi au achiziţionat lemne de foc, se pot încasa, în numerar, banii rămaşi pe acestea.
Conform prevederilor art. 7 alin. (51) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, prin excepţie de la prevederile alin. (5), beneficiarii prevăzuţi la art. 3 alin. (1) pot încasa în numerar, la oficiile poştale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc, se arată în document.
Măsurile prevăzute la art. II din proiectul de act normativ vizează instituirea unor norme referitoare la posibilitatea ca beneficiarii prevăzuți la art. 3 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, care până la data prezentei ordonanțe nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil pentru procurarea de lemn de foc, să le poată încasa începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, în numerar, integral, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poştale, în termenul de valabilitate a cardurilor emise, corelativ cu prelungirea termenului de valabilitate dispus prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 101/2023 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 425/2023.
În vederea încasării sumei în numerar, beneficiarii de sprijin prezintă următoarele documente justificative:
a) cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;
b) actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
c) documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care fac dovada că au achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative şi dovada achitării acestora către furnizorul de lemn de foc;
d) în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/ inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte.
Cei care nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil pentru procurarea de lemne de foc le vor putea încasa, în numerar, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poştale, în termenul de valabilitate a cardurilor emise, pentru documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, conform sursei citate.
Categoriile de români care pot primi ajutor pentru plata facturilor, prin cardul de energie
Beneficiarii acestui ajutor sunt:
– pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
– pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
– persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
– familiile cu alocație de susținere;
– familiile/persoană cu ajutor social.
Media venitului lunar pe fiecare membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.
Poșta Română a anunțat că aceste carduri de energie sunt valabile până la data de 31 martie 2024 și pot fi folosite pentru lemne de foc, rumeguș, cărbune sau pentru plata facturilor la energie electrică și termică.
Anunț de ultimă oră! Poșta Română a dezvăluit până când pot fi utilizate cardurile de energie. Toți românii trebuie să știe acest detaliu
Românii care beneficiază de cardurile de energie trebuie să știe care este data limită până la care se pot folosi de acestea. Poșta Română a făcut anunțul mult așteptat.
Poșta Română a făcut anunțul mult așteptat de români! Iată până la ce dată pot fi utilizate cardurile de energie în 2024.
„Poți folosi cardul de energie până la 31 martie 2024! Plătești cu el facturile la energie electrică și termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguș, cărbune și orice alte materiale de încălzire care pot fi folosite pentru locuințe.