Calendar

CALENDAR | Tradiții și obiceiuri în prima zi din Săptămâna Patimilor

Lunea Mare este dedicata lui Iosif, fiul patriarhului Iacob, dar si smochinului neroditor. În această zi, femeile încep curăţenia de Paşte.

Tradiții și obiceiuri în prima zi a Săptămânii Patimilor

Săptămâna premergătoare Paștilor, Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, este ultima săptămână din Postul Paștilor, cea în care creștinii se pregătesc pentru întâmpinarea sărbătorii Învierii Domnului. În Lunea Mare se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”.

În Lunea Mare se face pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor.

Într-o zi, batranul Iacob il trimite pe Iosif sa-i aduca vesti despre fratii lui, care erau plecati cu oile la camp. Fratii sai, erau invidiosi pe acesta din momentul in care le vestise cateva vise: “Eram la camp cu totii si legam snopi. Snopii mei stateau drept, iar ai vostri se plecau spre ai mei”, “se parea ca soarele, luna si unsprezece stele se aplecau si se inchinau in fata mea”. In urma acestor descoperiri, fratii sai si-au pus in gand sa-l omoare.

Vazandu-l de departe ca vine de la casa tatalui spre ei, acestia au zis: “Iata visatorul! Haidem sa-l omoram si sa-l aruncam intr-un put si sa zicem ca l-a mancat o fiara salbatica si vom vedea ce se va alege de visurile lui”. Insa Ruben, unul dintre fratii sai, le-a zis: “Nu, sa nu varsati sange! Aruncati-l mai bine in putul acela din pustiu, dar mainile sa nu vi le puneti pe el”. Este aruncat in put, insa, este scos de acolo pentru a fi vandut cu 30 de arginti unor negustori.

Pentru a-si acoperi fapta, fratii sai au taiat un ied, au rupt haina lui Iosif si au inmuiat-o in sange. Seara, ajunsi acasa, i-au aratat haina lui Iacob, spunandu-i acestuia ca Iosif a fost mancat de o fiara salbatica.

Iosif, fiul patriarhului Iacob, prefigurarea lui Hristos

Iosif, aruncat de fratii sai in fantana, semnifica punerea lui Hristos in mormant.

Iosif, vandut de fratii sai in Egipt pentru 30 de arginti, este o preinchipuire a lui Hristos, vandut de Iuda.

Haina lui Iosif, muiata in sange si aratata patriarhului Iacov, simbolizeaza mantia rosie a Mantuitorul din timpul Patimilor Sale.

In relatarea vietii lui Iosif, ni se spune ca acesta ii primeste pe fratii sai, care vin in Egipt dupa o foamete cumplita in Tara Sfanta si le ofera hrana fara bani.

Foametea din vremea lui Iosif, semnifica neputinta neamului omenesc de a atinge asemanarea cu Dumnezeu prin propriile puteri. Datorita foamei, isi va veni in fire fiul risipitor si va ajunge sa se hraneasca cu vitelul cel gras, chip al lui Hristos.

Miracolul smochinului blestemat

Miracolul smochinului blestemat este una din minunile lui Iisus, consemnată în Evanghelia după Matei și în cea după Marcu, dar nu și în cele după Luca sau Ioan. În textul lui Marcu este formată din două părți: în prima, chiar după Intrarea triumfală în Ierusalim și înainte de Alungarea negustorilor din templu, Iisus blesteamă un smochin pentru că acesta nu avea rod; în a doua parte, probabil a doua zi, copacul s-a uscat, fapt care l-a determinat pe Iisus să vorbească despre eficiența rugăciunii. Matei îl prezintă ca un singur eveniment.

În Evanghelia după Matei, smochinul se usucă imediat, în timp ce în Evanghelia după Marcu, copacul este observat ca fiind uscat a doua zi. Mulți teologi cred că Evanghelia după Marcu a fost prima evanghelie și a fost folosită ca sursă de inspirație pentru Evanghelia după Matei. Diferențele cu privire la acest eveniment din cele două evanghelii sunt explicabile din punct de vedere al priorității marcane, Matei fiind cel care a revăzut relatarea lui Marcu.

Evanghelia după Matei

„Dimineața, a doua zi, pe când Iisus se întorcea în cetate, a flămânzit. Văzând un smochin lângă drum, s-a dus la el, dar n-a găsit nimic în el decât numai frunze. Atunci i-a spus lui: “Să nu mai faci fructe niciodată!” Și smochinul s-a uscat îndată. Văzând aceasta, ucenicii s-au minunat. “Cum de s-a uscat smochinul pe loc?” au întrebat ei. Iisus a răspuns: “Adevărat vă spun vouă: Dacă veți avea credință și nu vă veți îndoi, veți face nu numai ce s-a făcut cu smochinul, ci și muntelui acestuia de veți zice: Ridică-te și aruncă-te în mare, va fi așa. Dacă veți crede, veți primi orice veți cere prin rugăciune”.

Evanghelia după Marcu

„A doua zi pe când ieșeau ei din Betania, Iisus era flămând. Și văzând de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo pentru a vedea dacă acesta avea vreun fruct în el. Când a ajuns la el, n-a găsit nimic decât frunze, căci nu era sezonul smochinelor. Atunci i-a spus copacului: “Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac”. Și ucenicii lui l-au auzit spunând aceasta”.

„Dimineața, pe când treceau, ei au văzut smochinul uscat de la rădăcină. Petru și-a adus aminte și i-a zis lui Iisus: “Învățătorule, uite! Copacul pe care l-ai blestemat s-a uscat!” “Aveți credință în Dumnezeu”, a răspuns Iisus.

“Adevărat vă spun vouă că dacă vreunul va spune acestui munte: Du-te și atuncă-te în mare! și nu se va îndoi în inima sa, ci va crede că aceasta se va întâmpla, așa va fi. De aceea vă spun vouă, orice veți cere în rugăciune, credeți că veți primi și va fi al vostru. Și când vă rugați, dacă aveți ceva în suflet împotriva oricui, iertați-l, pentru ca și Tatăl din ceruri să vă ierte greșelile voastre”.

Prin aceasta pilda trebuie sa intelegem ca Dumnezeu asteapta de la noi rod bun si drept urmare suntem datori sa ii oferim virututile noastre si sa pazim poruncile lui, pentru a nu fi pedepsiti precum smochinul fara roada. Totodata ne este adus la cunostinta faptul ca Iisus Hristos are putere pedepsitoare, chiar daca nu o arata asupra omenirii si alege sa o arate asupra unui pom. Sa nu uitam nici ca in Lunea Mare incep deniile, slujbe foarte frumoase care se vor tine in fiecare seara din aceasta saptamana.

În creștinism, Lunea Mare este o zi din Săptămâna Mare, săptămâna înainte de Paști. Este precedată de Duminica Floriilor și urmată de Marțea Mare.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page