Important

CALENDAR | Sfânta Mare Muceniță Marina

Sfânta Mare Muceniță Marina a rămas până în ziua de astăzi în amintirea creștinilor ca o pildă de curaj mărturisitor. Marina s-a născut în Antiohia Pisidiei fiind fiica unui preot păgân numit Edesim. A rămas din fragedă pruncie orfană de mamă astfel încât tatăl său a trebuit să aducă o doică dintr-un sat apropiat care să aibă grijă de fetiță. Ceea ce nu știa tatăl său era faptul că femeia aceea era creștină. A îngrijit-o cu căldură și dragoste pe Marina vorbindu-i, nu de puține ori despre Mântuitorul Hristos. Marina și-a dorit botezul și s-a învrednicit în ascuns de acest dar. Ajunsă la vârsta de cincisprezece ani cunoștea despre persecuțiile creștinilor și despre slăvitele martirii ale celor ce-l mărturiseau curajos pe Hristos și ruga pe Domnul ca în cazul în care va ajunge vreodată în situația mărturisirii să o întărească să primească glorioasa cunună a muceniciei. Marina a trăit în vremea crunților împărați romani persecutori ai creștinilor Maximian și Dioclețian. Guvernatorul local se numea Olibrie. Acesta, într-o zi a zărit-o întâmplător pe Marina și a fost cucerit de frumusețea ei. I-a încolțit în inimă gândul de a o lua de soție dacă ar fi fost din rândul cetățenilor liberi sau dacă nu măcar de concubină. A ajuns să o găsească. Marina nu a fost în nici un caz de acord recunoscându-i faptul că era creștină.  Rănit de refuzul ei și forțat de legea imperială a torturat-o mânios pe Sfânta Marina încercând să o facă să se lepede de Hristos. Nu a reușit. A aruncat-o într-o temniță întunecată unde Marina s-a luptat cu foarte multe ispite din partea vrășmașilor demoni. După nenumărate zile de chinuri la văzul cărora mulți oameni s-au convertit la creștinism, Sfânta Marina a fost condamnată la moarte prin decapitare.

 

Moaștele Sfintei Marina

Pana la ocuparea Constantinopolului de către cruciații apuseni in anul 1204, moaștele Sfintei Mucenițe Marina au fost păstrate in Mănăstirea Pantepontia. Potrivit altor izvoare, acestea ar fi fost pastrate in Antiohia pana in anul 908 iar de aici ar fi fost mutate in Italia. In prezent, moastele Sfintei Marina se gasesc in Atena, in biserica inchinata Sfintei Mucenite. Mana sa dreapta se afla in Muntele Athos la Manastirea Vatoped. De asemenea, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc si in Albania, la Manastirea Sfanta Marina de pe Muntele Langa. In tara noastra, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc la Mănăstirea Hurezi (palma) si la biserica din localitatea Fetesti, jud. Suceava.

Ciocanul Sfintei Marina

In Viața Sfintei Marina, se amintește ca in timp ce Sfanta gasea in temnita a intrat in celula diavolul, care luand chipul unui balaur a incercat sa o inspaimante. Neinfricata atleta a lui Hristos a prins cu mana demonul si, gasind un ciocan, l-a lovit, rusinandu-l pe acesta. Apoi, cand Marina s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci, acesta s-a facut nevazut. Din acest motiv, in unele icoane, Sfanta Marina este reprezentata avand in mana un ciocan sau chiar lovindu-l pe diavol cu ciocanul

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page