CalendarImportant

CALENDAR | Ce trebuie și ce nu trebuie să faci de Dragobete!

Dragobetele sau Ziua Îndrăgostiților la români se sărbătorește pe data de 24 februarie, iar în 2018 va cădea sâmbătă. Află ce simbolizează obiceiurile și tradițiile acestei zi!

Dragobetele este simbolul suprem al iubirii la români și este reprezentat în tradiții ca un tânăr fermecător și iubăreț, care săruta și cucerea fetele. Dragobetele corespunde, din punct de vedere calendaristic, cu o altă sărbătoare și anume Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, dar, totodată, reprezintă și sfârșitul iernii și începutul primăverii, momentul când natura se trezește la viață. Astfel, ziua de 24 februarie capătă o simbolistică aparte și devine o zi importantă pentru românii de pretutindeni.

Încă din vremuri străvechi exista un obicei foarte apreciat, numit Zburătorit, care se mai păstrează și astăzi în unele zone ale țării. Tinerii flăcăi îmbrăcați în straie frumoase se strângeau în pădure și adunau primele flori de primăvară apărute pe care apoi le strângeau în buchețele și le ofereau fetelor. De asemenea, participau la cules și fetele tinere și nemăritate care la ora prânzului fugeau către sat, iar băieții trebuiau să le prindă și să le dea o sărutare. Dacă unei fete îi plăcea un băiat, aceasta se lăsa prinsă și sărutată, iar apoi, cei doi erau considerați logodiți în fața celorlalți. Petrecerea continua seara în sat cu muzică, dansuri și voie bună. Așadar, se spune că de Dragobete 2018 este benefic ca fiecare persoană să sărute, sau cel puțin să atingă o persoană de sex opus. Cel care nu va urma datina va avea parte de ghinioane în dragoste și va avea șansa să-și întâlnească sufletul pereche abia după Dragobetele 2019. Mai multe decât atât, în anumite zone se credea că fata care atinge, chiar și din greșeală, un bărbat de Dragobete, va rămâne îndrăgostită de acesta tot anul. Sărutul are un simbol puternic în tradiția și cultura poporului român. Astfel, cuplurile trebuie obligatoriu să se sărute de Dragobete pentru a-și consolida relația și pentru a rămâne împreună tot anul.

O altă tradiție de Dragobete se numește zăpada zânelor. În această zi, tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zăpada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească, iar apa obținută să o folosească pentru a se spăla pe față. Tradiția spune că apa este magică și ajută la farmecele de iubire, însă le ajută și pe fete să fie mai fermecătoare.

Confom unica.ro, de Dragobete nu ai voie să tai păsări deoarece în bătrâni se credea că, în această zi, păsările se împerechează și încep construirea cuiburilor. De asemenea, bărbaților le este absolut interzis să supere, să deranjeze sau să necăjască fetele în această zi, în caz contrar ghinioanele și necazurile vor cădea asupra lor pe tot parcursul anului.

O altă superstiție importantă de Dragobete spune că pe 24 februarie nu trebuie să coși, să țeși sau să lucrezi treburi grele care să-ți ocupe mintea. În schimb, este recomandat să faci curățenie în casă. Acest obicei de Dragobete este aducător de belșug și prosperitate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button

You cannot copy content of this page