Cadourile pentru salariați de până în 300 de lei vor fi netaxabile, atunci când se acordă cu ocazii speciale
În anumite ocazii speciale, angajatorii vor putea acorda cadouri salariaților de până la 300 de lei fără să plătească taxe la stat, prevede un proiect de OUG inițiat aseară de Ministerul Finanțelor. Aceasta ar fi, practic, o dublare a plafonului actual de netaxare de 150 de lei.Proiectul de OUG trebuie doar adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Din moment ce Guvernul vrea să ia în calcul măsura pentru bugetul de stat pe anul 2022, documentul are șanse mari să fie aprobat în zilele ce vin.
Concret, plafonul până la care cadourile în bani și în natură, inclusiv tichetele cadou, sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale la pensii și sănătate va crește de la 150 de lei, în prezent, la 300 de lei de persoană (pentru fiecare eveniment).
Plafonul se va aplica, mai precis:
- pentru cadourile date salariaților și copiilor lor de Paște, de Crăciun și cu ocazia sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
- pentru cadourile date salariatelor de Ziua Femeii (8 martie);
- pentru cadourile date copiilor salariaților de Ziua Copilului (1 iunie).
Dublarea plafonului de netaxare a cadourilor se va aplica începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării proiectului de OUG în Monitorul Oficial. Conform autorităților, măsura se impune deoarece plafonul n-a mai fost majorat din 2005 (când a crescut de la 120 la 150 de lei).
În același timp, trebuie subliniat că vor exista ajustări și la tichetele cadou acordate de terți. Concret, se va stabili că, pentru tichetele cadou acordate de terți, se datorează inclusiv contribuții sociale. Adică tichetele acordate altor salariați decât cei proprii (salariaților partenerilor de afaceri) vor fi scoase din sfera veniturilor din alte surse și vor fi introduse în sfera veniturilor salariale.
Astfel, se va uniformiza tratamentul fiscal și se va stabili că pentru ele se datorează la stat atât impozit pe venit, cât și contribuții pentru pensii, sănătate și muncă. Inițiatorii subliniază că în acest fel se vor tranșa situațiile ambigue în urma cărora în ultimii ani s-a ajuns des la reîncadrări de venituri și la stabilirea de sume suplimentare de plată pentru firmele care achitau la stat numai impozit pe venit.
Sursa: avocat.net