Conform datelor oficiale, botoşănenii sunt pe primul loc, în ţară, la autorecenzare. Culmea, printre cei mai conştincioşi au fost sătenii, acolo unde, mai ales în rândul vârstnicilor, folosirea tehnologiei este foarte redusă.
Conform datelor oficiale, judeţul Botoşani, conduce detaşat la autorecenzare. Şi asta în condiţiile în care o bună parte a locuitorilor judeţului trăiesc în mediul rural şi nu au acces la foarte multă tehnologie, cel puţin, în comparaţie cu marile oraşe din România. În momentul de faţă gradul de recenzare este 34% raportat la populaţia rezidentă a judeţului Botoşani.
Mulţi botoşăneni au completat chestionarele online de auto-recenzare, din prima etapă a recensământului, etapă care se va încheia la jumătate lunii mai.
„Suntem mândri de aceste rezultate şi le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi fac un apel la cetăţenii judeţului să continue să se autorecenzeze”, precizează Sorin Cornilă, prefectul judeţului Botoşani.
„Sunt oameni cuminţi care întâi plătesc taxele şi după aceea mănâncă”
Printre cei care s-au autorecenzat, la Botoşani, şi au contribuit la realizarea acestui procent, sunt şi mulţi locuitori din mediul rural. Culmea, într-o zonă, unde tehnologia pătrunde mai greu. Mai ales la persoanele mai vârstnice, deosebit de receptive la autorecenzare, scrie Adevărul.
Explicaţiile oamenilor sunt foarte simple. Sătenii, mai ales cei trecuţi de 50 de ani, sunt foarte conştincioşi şi implicaţi, în ceea ce le cere statul. Pensionarii sunt cei mai conştincioşi votanţi, cei care-şi plătesc taxele la timp.
„Sunt oameni cuminţi care întâi plătesc taxele şi după aceea mănâncă. Adică întâi datoriile şi după aceea văd ce le rămâne. Aşa s-au obişnuit”, spune un sătean din Răchiţi.
Vârstnicii din mediul rural au fost ajutaţi de copii şi nepoţi să completeze chestionarele, mai ales pe smartphone.
„M-a ajutat băiatul. Eu nu ştiu, că nu am prins aşa ceva. Dar trebuia să facem, ca să fim corecţi. L-am chemat şi m-a ajutat”, spune o săteancă, trecută de 60 de ani, din Costeşti.