Botoșăneanul, fost șef la RAR, a picat la filajul DIICOT, care urmărea un alt caz de crimă organizată
Procurorii Departamentului Național Anticorupție (DNA) au descoperit o rețea coruptă la nivelul inspecțiilor tehnice periodice (ITP) din Bârlad și Bacău, în cadrul căreia patronii de service-uri din aceste județe ar fi oferit șpagă inspectorului-șef din Iași, Dragoș Mandache. Dosarul a fost preluat de către DNA, iar Mandache, care avea în subordine toate inspecțiile ITP din Regiunea Nord-Est, este acuzat că lua periodic sume considerabile, atingând 10.000 de euro.
Arestat pentru doar 5 zile, Mandache așteaptă de trei ani să fie judecat pentru luare de mită. Acesta a fost promovat la Registrul Auto Român (RAR) de către Cristian Adomniței în 2013. În perioada 2019-2021, Mandache ar fi primit mită repetat de la reprezentanții unui service din Bârlad, iar agenții de Poliție de la DIICOT au filat unele dintre aceste întâlniri în cadrul unei investigații privind un alt dosar de grup infracțional organizat.
Procurorii au descoperit că șpaga pentru obținerea vizei ITP pornind de la 250 de lei pentru mașinile cu probleme și ajungând la 150 de euro pentru cele aduse din afara țării. Banii se strângeau piramidal, iar o parte din aceștia ajungea la șeful-șefilor de la RAR Iași. Dosarul inițial viza activitățile ilegale ale unei mafii RAR din Bacău și Bârlad, unde sute de vize ITP ar fi fost eliberate pentru vehicule ce nu fuseseră testate.
Capul rețelei, Ionuț Verman, inspector autorizat în stațiile ITP din Bârlad și Bacău, ar fi impus tarifele pentru mită și stabilit sumele care urmau să fie plătite fiecărui membru al rețelei, inclusiv patronului stației ITP din Bârlad și reprezentantului RAR Vaslui, Marian Ursache. Acesta din urmă asigura protecția grupului, evitând măsurile legale față de neregulile constatate în cadrul stației.
Dragoș Mandache, în calitate de șef zonal al Departamentului ITP de la RAR Iași, ar fi închis dosarele stațiilor ITP care încercau să evite supravegherea prin dezactivarea camerelor de monitorizare, contribuind astfel la menținerea rețelei ilegale.
Trei acte de luare de mită au fost documentate de procurori, precum și modul în care Mandache a intervenit în favoarea membrilor rețelei pentru a rezolva problemele cu inspecțiile tehnice periodice. El a fost surprins într-o întâlnire cu liderul rețelei, Ionuț Verman, într-un moment în care acesta din urmă i-ar fi oferit 1.000 de euro, conform reporteris.ro.
Arestat în mai 2021 și eliberat după doar 5 zile, Mandache este acum judecat pentru luare de mită. Numirea sa în funcția de șef zonal al Departamentului ITP de la RAR Iași în 2013 a stârnit controverse, dat fiind că acesta fusese consilierul personal al lui Cristian Adomniței, în perioada când acesta era parlamentar. Mandache a condus departamentul în perioada 2017-2021, iar scandalul aduce din nou în atenție problemele de corupție și spagă din cadrul RAR Iași.