Important

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni la ceas de sărbătoare! Părintele Partenie Apostoaie: „Este mai ușor să faci o biserică de zid decât să ridici biserică în sufletul creștinului” – FOTO&VIDEO

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului i-a unit în rugăciune și pe locuitorii satului Stăuceni, din comuna cu același nume, care și-au cinstit ocrotitoarea spirituală. Hramul bisericii a adunat laolaltă credincioși din localitate, dar și din parohiile limitrofe, dornici să înalțe împreună rugăciuni Maicii lui Dumnezeu.

Sâmbătă seară, a avut loc Vecernia unită cu Litia și Prohodul Maicii Domnului, momente deosebite, cu o încărcătură duhovnicescă deosebită. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți din care au făcut parte preotul paroh al Bisericii din Stăuceni, Nicolae-Cristian Cărăușu, parohul Bisericii din Oneaga, Radu-Ștefănel Musteață, preotul paroh al Bisericii din Victoria, Andrei Costin și Cristin Buhaciuc, preot misionar de caritate la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani. Acestora li s-a alăturat și părintele Partenie Apostoaie, preot profesor la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” Botoșani și paroh la Biserica Vovidenia din municipiul Botoșani.

Rânduiala sărbătorii

În ajunul acestei sărbători se cântă în biserici Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care are o însemnătate deosebită pentru credincioşii ortodocşi, fiind în acelaşi timp o cântare de tânguire, dar şi o mărturisire a Sfinţeniei Maicii Domnului şi a dumnezeirii Celui ce S-a născut din pântecele ei cel pururea fecioresc.

Epitaful Adormirii Maicii Domnului se aduce din Sfântul Altar și se așază pe o masă în mijlocul bisericii, sub policandru, la Slava Stihoavnei Vecerniei mici, întocmai cu rânduiala scoaterii Epitafului Domnului în Sfânta și Marea Vineri.

Dacă nu se face Vecernie Mică, Epitaful Adormirii Maicii Domnului se scoate în mijlocul bisericii înainte de Vecernie, cântându-se troparul praznicului, glasul I: Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. “Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții, și, prin rugăciunile tale, izbăvești din moarte sufletele noastre.”

La finalul slujbei, cu toții, preoți și credincioși au pornit într-o procesiune în jurul bisericii, după care au trecut cu toții pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în biserică.

Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă, unde va rămâne până la Odovania praznicului (23 august).

Preotul inimilor

Părintele Nicolae Cărăușu, actualul paroh al Bisericii din Stăuceni, este succesorul îndrăgitului duhovnic Constantin Zăiceanu, cel care a fost câțiva ani și directorul Seminarului Teologic și peste 16 ani păstorul sufletelor din această comunitate. Cu răbdare și cu multă dăruire față de misiunea nobilă la care este chemat, dar și cu multă hotărâre atunci când vine vorba de disciplină în canoanele bisericești, părintele Nicolae a reușit să câștige încrederea enoriașilor, astfel încât la slujbele de duminică lăcașul de cult devine neîncăpător. Și anul acesta, părintele Nicolae a ținut în mod deosebit să fie cinstită sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului așa cum se cuvine, îndemnând credincioșii să se roage la unison. Cel mai emoționant moment a fost cel al Prohodului Maicii Domnului, când vocile celor prezenți s-au unit într-un singur glas, al tristeții, al tânguirii.

„Am cântat la Prohod, cum nu…An de an fac așa și an de an curg lacrimile pe obraji. Nu știu cum e la voi la oraș, dar aici, la sat, se trăiește credința adevărată. UIte, eu, am lăsat toată treaba baltă și am venit la Sfânta Biserică. Am 79 de ani, nu-s chiar în putere, dar Puterea vine de aici, din rugăciune”, a spus tanti Floarea la sfârșitul slujbei.

 

Cântărețul cu glas de înger

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de enoriași, conduși de psaltul Cătălin Aurel, cel care este mândria parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni. Absolvent al Facutății de Teologie „Dumitru Stăniloae”, Cătălin cântă de răsună biserica, iar vocea sa emoționează până la lacrimi. Știe să îi îndemne pe credincioșii prezenți la slujbe să cânte lui Dumnezeu și să se roage fierbinte.

 

Doamne, ajută-mă să împlinesc voia TA”

Cuvântul de învățătură l-a ținut îndrăgitul duhovnic Partenie Apostoaie, care a transmis tranșant un mesaj adecvat acestor vremuri, oblojind rănile sufletului cu o rețetă de vindecare duhovnicească. Cu toate că vremurile sunt tulburi, o viață curată, o spovedanie sinceră și cât mai deasă, Sfânta Împărtășanie curată, cât mai des și nu doar în post, dar și rugăciunea care nu trebuie lipsească sunt ingrediente care vor aduce cu siguranță liniște sufletească.

 

„Deși este conștientă lumea de azi că viața atârnă de un extrem de subțire fir de ață, totuși nu se gândește la moarte. Cu cât te gândești mai mult la moarte cu atât păcatul este mai departe de tine. Trebuie atenție deosebită din partea noastră, o viață curată, o spovedanie sinceră și cât mai deasă, sfânta împărtășanie să fie curată, cât mai des și nu doar în post. Rugăciunea să nu lipsească. Cât ar fi omul de obosit trebuie dimineața și seară să plece genunchii inimii și să ceară de la Dumnezeu o viață curată. Să nu se roage numai pentru sănătate sau succes în carieră sau pentru ani mai mulți pe pământ. Ce folos? Să ne rugăm împreună la Dumnezeu: Doamne, care este voia Ta? Ajută-mă să împlinesc voia TA. Luminează-mi mintea, dă-mi înțelepciune ca să pot gestiona valurile vieții. Dă-mi, Doamne, har, dă-mi putere să port crucea cu demnitate, în familie, în concediu, la școală, la serviciu. În orice loc și în orice clipă să fim creștini autentici. De aceea, Adormirea Maicii Domnului este o provocare. trebuie să ne pregătim astfel viața știind că vine o clipa părăsirii lumii de aici.

Felicităm pe părintele paroh Nicolae pentru toate activitățile pe care le împlinește aici. Nu este ușor să zidești biserici, să faci lucruri din acestea administrative, dar, vă spun că este, totuși, mai ușor este să ridici un gard, să faci o biserică de zid, să faci lucrări la casa parohială, decât să ridici biserică în sufletul creștinului. Aceasta este marea provocare a preotului pentru că Maica Domnului este Maica Bisericii. Cât de mult încape Maica Domnului și Dumnezeu în inima noastră? De aceea să-l susțineți pe părintele să facă lucruri bune și frumoase, cele care se văd, cele care pot fi evaluate, dar susțineți-l pe părintele să ridice, cărămidă cu cărămidă, bisericuțe în sufletele dumneavoastră”, a spus celor prezenți Partenie Apostoaie preotul profesor la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” Botoșani și paroh la Biserica Vovidenia din municipiul Botoșani.

Scurt istoric

Biserica este amplasată în centrul satului în imediata apropiere a primăriei Comunei Stăuceni.

Înainte de anul 1850, exista o bisericuţă din lemn în partea de est a satului, care a fost mutată în alt loc. În acest an, locuitorii satului în frunte cu preoţii Dimitrie Giurcă şi Iordache Petrovici au construit un nou locaş pe acelaşi loc unde fusese bisericuţa din lemn. Biserica a fost restaurată în anul 1877 apoi reparată în anii 1913 şi 1925.

Din cauza fundaţiei slabe şi alunecării terenului, în anul 1939, Mitropolia dispune închiderea bisericii.

La data de 20 august 1939 se pune piatra de temelie a actualei biserici, din iniţiativa preotului I. Popovici. Izbucnirea celui de al doilea război mondial a făcut ca lucrările să stagneze. Lucrările sunt reluate abia în anul 1949 de preotului D. Cârnici. Biserica a fost imediat terminată şi în anul 1951 a fost sfinţită de IPS. Sebastian.

Preotul paroh este Nicolae Cristian Cărăușu, din 2017 până în prezent.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page