Anunturi

ATENTIE! Noul Cod Rutier, in vigoare de ASTAZI! Vezi modificarile!

Codul Rutier al Romaniei va suferi unele modificari, incepand cu 19 ianuarie, cele mai importante dintre acestea fiind referitoare la obtinerea si innoirea permiselor soferilor.

Astfel, soferii vor fi obligati, incepand de sambata, sa faca si vizita medicala atunci cand isi schimba permisele auto, pe langa plata aceleiasi taxe. In plus, scuterele si ATV-urile vor putea fi conduse numai cu permis, iar varsta minima pentru conducerea motocicletelor, a camioanelor si a TIR-urilor a crescut.

Examinare medicala obligatorie la fiecare innoire a permisului auto

Febra cozilor care a cuprins soferii din toata tara, la inceputul anului 2013, a fost generata de aceasta modificare, considerata cea mai importanta. Mii de romani au stat la cozi ore in sir pentru a-si schimba permisul, indiferent daca acesta trebuia sau nu preschimbat ori daca suferise sau nu deteriorari.

Astfel, pentru a scapa de examinarea medicala obligatorie, valabila de la 19 ianuarie, soferi ale caror permise expirau chiar peste 4-5 ani au tinut sa le modifice subit. Astfel, pentru inca 10 ani, acestia nu sunt obligati sa fie examinati medical la schimbarea permisului.

In urma vizitei medicale obligatorii, cel care isi innoieste permisul auto va primi un certificat din care sa rezulte ca nu sufera de boli care il impiedica sa conduca. Taxa pe care o vor plati soferii la preschimbarea permiselor de conducere ramane insa aceeasi, adica 68 de lei.

Scuterele, mopedele si ATV-urile, conduse numai cu permis

O alta prevedere care va intra in vigoare de la 19 ianuarie arata ca mopedele si scuterele vor fi considerate autovehicule, astfel ca pentru a le conduce va fi nevoie de permis auto. In acest sens, persoanele care nu detin permise de conducere din nicio categorie trebuie sa sustina un examen teoretic si unul practic pentru obtinerea permiselor din categoria AM, A1 si B1 pentru mopede, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.

Examenul pentru obtinerea permisului pentru aceste categorii poate fi sustinut incepand cu implinirea varstei de 16 ani, iar proba practica va consta intr-un test de indemanare sustinut in poligon.

Experienta sau varsta mai mare pentru conducerea motoclicletelor, camioanelor sau TIR-urilor

Cei care doresc sa conduca motociclete din categoria A vor avea nevoie sa fi implinit 20 de ani si sa aiba cel putin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2 (motocicleta cu puterea maxima de 35KW) sau cel putin 24 de ani, pentru a obtine un permis pentru motocicletele din categoria A.

In plus, varsta minima pentru a conduce legal camioane si TIR-uri va fi de 21 de ani, si nu de 18, ca pana in prezent. Astfel, pentru categoriile C si CE, permisul poate fi obtinut doar de la varsta de 21 de ani.

Daca permisul se fura, se pierde sau se deterioreaza, soferul primeste un duplicat folosit pana la data expirarii permisului

Soferii cu permis de orice categorie care isi pierd carnetul de sofer ori acesta este furat sau distrus primesc in schimb un duplicat. Acesta este valabil pana la expirarea permisului de conducere care a fost pierdut, furat sau deteriorat.

Valabilitatea permisului: 10 ani pentru soferii amatori si 5 ani pentru profesionisti

Incepand din 19 ianuarie, permisele auto vor avea o valabilitate de 10 ani pentru soferii amatori si de 5 ani pentru soferii profesionisti.

Permise de conducere cu un nou model

Permisele auto eliberate dupa data de 19 ianuarie vor avea o noua forma si un nou continut, care insa nu vor diferi mult de cele actuale. In acest fel, permisul de conducere va corespunde modelului european.

Biciclistii, sanctionati daca incalca regulile de circulatie

Nu in ultimul rand, o noua prevedere a Codului Rutier arata ca biciclistii care vor incalca regulile de circulatie vor fi sanctionati. Astfel, acestia sunt obligati sa circule numai pe pista special destinata bicicletelor, daca circula pe un drum prevazut cu o astfel de pista.

In caz contrar, vor fi sanctionati cu amenzi contraventionale din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page