IncendiuLocal

Atenție la depozitarea furajelor! Zeci de intervenții ale pompierilor botoșăneni la astfel de evenimente

În fiecare an, mii de tone de furaje sunt transformate în scrum în urma unor incendii generate, de cele mai multe ori, din neglijență.

Fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător, focul în aer liber lăsat nesupravegheat, jocul copiilor cu focul sau autoaprinderea sunt cauzele probabile ale incendiilor de furaje, care s-au înregistrat, de la începutul anului.

37 de intervenții au avut pompierii botoșăneni la astfel de evenimente, fiind vorba de mii de baloți de paie, fân sau lucernă. De multe ori, flăcările s-au extins la locuinţe sau anexe gospodăreşti și au provocat importante pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi.

Intervențiile pentru stingerea incendiilor de furaje sunt extrem de solicitante și pentru pompieri. Ei sunt nevoiți să acționeze continuu, ore în șir, în condiții dificile, să verifice fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere.

Fiind în plină campanie agricolă, precizăm faptul că furajele se pot autoaprinde dacă sunt depozitate înainte de a fi uscate sau în locuri ce nu sunt ventilate corespunzător.
De asemenea, prin natura lor combustibilă, acestea se aprind foarte repede în prezenţa oricărei surse de foc.

Informare preventivă:

Pentru prevenirea incendiilor în locurile în care sunt depozitate furaje, vă recomandăm:

– nu fumaţi și nu folosiţi flacără deschisă în apropierea depozitului de furaje;
– nu depozitaţi furajele în apropierea sau sub reţelele electrice, lângă căile ferate, drumurile publice sau pădurile aflate la distanţe mici faţă de acestea;
– amplasaţi nutreţurile la distanţe de siguranţă, astfel încât eventualele incendii produse să nu afecteze vecinătăţile (cât mai departe de casă, de bucătăriile de vară, de adăposturile animalelor, de cuptoare sau magazii);
– îngrădiţi şi curăţaţi de vegetaţia uscată terenul pe care îl folosiți pentru depozitarea furajelor;
– intrarea în depozitul de furaje trebuie să se realizeze pe un singur drum care va fi menţinut permanent liber pentru a permite accesul autospecialelor de intervenţie, în caz de incendiu;
– amplasaţi depozitul de furaje cât mai aproape de o sursă de apă;
– supravegheați copiii în permanență și nu lăsați la îndemâna lor mijloace de aprindere.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page