Local

Arta – expresie a sufletului – FOTO

Arta este în esență cea mai profundă expresie a creativității umane. Prin modul său de manifestare, poate fi considerată o formă de cunoaștere.

Astfel, obiectivul fiecărui dascăl fiind descoperirea unor noi metode de a călăuzi drumul către cunoaştere, arta oferă o nouă abordare a problemei. Artele vizuale (pictura, sculptura, gravura şi desenul) devin un instrument important de acordare a propriului eu creator la pulsul lumii contemporane, o descoperire a firescului ascuns în cuvinte sau culoare.

Primele cuvinte ale copiilor au fost culorile. Fiecare sugerând o stare de spirit, o dorinţă, o idee, o nevoie inconştientă de a se exprima şi de a se defini în raport cu sine şi cu universul care, la vârsta dintâi, îi domină prin forme şi valori necunoscute. Învaţă să citească imagini. O întreagă poveste poate fi descifrată doar prin culorile care redau întâmplări, personaje, decoruri.

Mai târziu, relaţia inocentă dintre culoare şi copil se deteriorează, prin impunerea unor reguli care adultului i se par fireşti, dar care tulbură echilibrul fragil al lumii interioare a copilului.

De aceea, există proiecte educaţionale care vin în sprijinul ideii că elevul are propria putere de a transfigura realitatea, filtrând-o prin prisma propriei sensibilităţi, prismă care reflectă culorile prin cuvinte sau cuvintele prin culori. Sunt proiecte ale căror obiective urmăresc ca elevul să îşi dezvolte imaginaţia şi puterea de creaţie, să dezvolte un limbaj artistic adecvat fiecărei teme vizate, să îşi descopere noi valenţe creative, să se autoevalueze, manifestând spirit critic, interes şi atitudine obiectivă, în raport cu evaluarea celorlalţi participanţi la proiect şi cu evaluarea juriului şi, în primul rând, să se elibereze de reguli şi norme impuse de modele, dezvoltându-şi un stil propriu de creaţie şi de exprimare artistică.

Un astfel de proiect a fost expoziţia „Arta – expresia sufletului”, al cărei vernisaj a avut loc vineri, 17 mai 2024, la ora 14.00, la Muzeul de Etnografie Botoşani. Au expus elevii claselor de gimnaziu de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, coordonaţi de profesorii Diana şi Andrei Alupoaie.

La vernisaj au participat elevi, părinţi, cadre didactice, care au putut admira compoziţii plastice cu personaje, în culori vii, compoziţii grafice, naturi statice , lucrări de modelaj cu personaje, reliefuri decorative și figurative și studiu după natură.

Gazda vernisajului, doamna curator Laura Tocariu a vorbit despre farmecul lucrărilor, importanţa unui astfel de demers, care încurajează creativitatea şi dezvoltă încrederea în sine a artistului în devenire şi a invitat publicul să se bucure de lucrările expuse.

„A fost un exerciţiu foarte bun pentru ei, au învăţat ce presupune panotarea unei expoziţii, lucrările fiind doar de la clasele de gimnaziu.  Am ales titlul „Arta – expresia sufletului”, întrucât nu am vrut să limităm creativitatea prin alegerea unei singure teme, aici intrând o gamă larga de teme, tocmai pentru a-i lăsa liberi în exprimarea artistică. Ne dorim să repetăm experienţa, prin organizarea altor ediţii ale acestei expoziţii”, a declarat profesor Andrei Alupoaie.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 17 – 27 mai 2024.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page