Amenda pentru lipsa rovinietei NU se mai emite automat. Cum scapă șoferii de sancțiune
Parlamentul României analizează un proiect de lege prin care stabilește ca amenda de rovinietă să nu mai fie emisă automat.
Pentru toate autovehiculele care folosesc rețeaua națională de drumuri și autostrăzi trebuie plătită o taxă de drum.
Aceasta are o valabilitate limitate, de cel puțin 24 de ore și cel mult 1 an.
Cei care nu își achită rovinieta, așa cum mai este numită taxa de drum, riscă amenzi usturătoare, care se emit automat.
Șoferii care nu își cumpără rovinietă primesc automat amendă
Legea stabilește că proprietarul unei mașini care circulă fără rovinietă valabilă, va fi amendat automat.
Sancțiunea este cuprinsă între 250 și 500 de lei, dar poate ajunge și la 4.500 de lei, pentru camioanele de mare tonaj.
Valabilitatea rovinietei poate fi verificată online, pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNAIR), sau la orice benzinărie la care se poate plăti taxa de drum.
CNAIR dispune de o rețea vastă de camere de supraveghere inteligente, care „citesc” numărul de înmatriculare al vehiculelor. În momentul în care e identificat un număr pentru care nu s-a plătit rovinieta, sistemul emite o alertă.
Un ofițer de poliție analizează imaginile și dacă se constată că, într-adevăr, pentru respectiva mașină nu s-a plătit taxa de drum, va emite o amendă.
Conform legii, se aplică o singură amendă, din momentul în care a fost înregistrat vehiculul de camerele CNAIR, până când îi este adusă la cunoștință proprietarului abaterea.
Astfel, indiferent de câte ori a circulat respectiva mașină fără rovinietă în acest interval de timp, va primi o singură sancțiune.
Amenda de rovinietă nu va mai fi emisă automat
Un proiect de lege, depus în Parlament, prevede o modificare importantă în ceea ce privește amendarea șoferilor care nu au rovinietă.
Mai exact, se propune ca amenda de rovinietă să nu mai fie emisă automat, ci după 24 de ore de la momentul înregistrării abaterii.
„Dacă va fi adoptat de plenul Camerei Deputaților, șoferii din România vor avea posibilitatea să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale, și nu în mod obligatoriu înaintea accesării reţelei naționale de drumuri”, a declarat deputatul Alexandru Andrei.
Deocamdată, inițiativa legislativă este într-o fază incipientă de analiză parlamentară. Trebuie să primească avizul Camerei Deputaților, apoi a Senatului și abia după ce va fi ratificată de Președintele României și va fi publicat în Monitorul Oficial, va putea fi aplicat.
Însă, și în prezent șoferii au posibilitatea de a scăpa de amenda de rovinietă, chiar dacă au circulat fără a plăti taxa de drum.
Cum poți scăpa de amenda de rovinietă
Teoretic, șoferii pot fi sancționați imediat ce au fost prinși că circulă fără a avea taxa de drum plătită. Însă, Compania Națională de Drumuri a făcut o derogare, astfel încât să acorde un răgaz șoferilor care nu și-au achiziționat la timp rovinieta.
„Dacă șoferul își va cumpăra rovinietă în ziua în care a fost înregistrat de camerele CNAIR că a circulat pe un drum unde e obligatorie achitarea acestei taxe, nu va fi sancționat. Este o derogare făcută pentru acești șoferi, de bună credință, care poate au omis să-și ia rovinieta. Sau poate nu au avut în drumul lor de unde să o cumpere. Deci, practic, dacă ești înregistrat de cameră la ora 08:00 că ai circulat fără rovinietă, dar tu achiți taxa de drum la ora 19:00, nu vei fi amendat”, a explicat pentru ProMotor purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
Așadar, indiferent la ce oră cumperi rovinieta, aceasta va fi valabilă inclusiv în ziua în care a fost eliberată.
Practic, dacă ai circulat toată ziua fără rovinietă, dar seara ți-ai achitat taxa de drum, scapi de amendă.