Amenajări moderne la Biblioteca Națională de Poezie din cadrul Memorialului Ipotești – FOTO
Amfiteatrul interior al Bibliotecii Naționale de Poezie din cadrul Memorialului Ipotești va beneficia de echipamente și resurse moderne pentru a facilita accesul publicului la cele mai noi tehnologii de studiu și cercetare literară. Această inițiativă face parte dintr-un amplu proiect de modernizare a instituției, susținut și finanțat de Consiliul Județean Botoșani, care a inclus reabilitarea și renovarea clădirii Bibliotecii Naționale de Poezie.
Noile dotări includ: un sistem de iluminare multifuncțional, adaptat pentru diversele activități desfășurate în amfiteatru, un sistem audio-video de ultimă generație și mobilierul necesar — scaune, birouri și rafturi pentru cărți. De asemenea, va fi modernizat sistemul de încălzire, iar ușile de acces și blaturile ferestrelor vor fi înlocuite pentru a reduce pierderile de căldură.
„Prin aceste investiții, ne dorim să aducem Biblioteca Națională de Poezie la standardele unei biblioteci moderne, accesibilă tuturor categoriilor de cititori, de la elevi și studenți până la cercetători și profesori. Este un pas important în promovarea culturii și literaturii naționale. Vreau să mulțumesc doamnei manager Ala Sainenco și echipei de la Memorialul Ipotești, care, prin toate proiectele pe care le derulează, mențin viu spiritul marelui poet național, Mihai Eminescu”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Valoarea investiției în modernizarea Bibliotecii Naționale de Poezie se ridică la aproximativ 900 de mii de lei, iar proiectul trebuie implementat în următoarele două luni.
„Memorialul Ipotești este vârful de lance al culturii botoșănene și chiar al celei naționale. Împreună cu echipa doamnei Ala Sainenco, am implementat proiecte importante, unice la nivel național, care au făcut din Memorialul Ipotești pivotul Platformei Diasporei Culturale Românești” , a declarat Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani.
Proiectul de modernizare a Bibliotecii Naționale de Poezie face parte dintr-o strategie mai amplă de dezvoltare a infrastructurii culturale din județul Botoșani, care include și alte instituții. În ultimii patru ani, proiectele culturale implementate și în curs de realizare au atins o valoare de 22,5 milioane de euro, la care se adaugă proiecte de 27,75 milioane de euro, care au fost depuse sau sunt pregătite pentru a fi depuse la finanțare.