În contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile, timp de o săptămână, la nivelul județului Botoșani au fost organizate o serie de activități menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor.
Mii de botoșăneni au participat la aceste acțiuni, fie că vorbim despre puncte de informare preventivă, exerciții de evacuare în caz de incendiu sau cutremur desfășurate în unitățile de învățământ și de cultură sau acțiuni tip „Ziua Porților Deschise”.
În toate localitățile din județ a fost reluată campania „Nu tremur la cutremur”, atât de către pompierii profesioniști, cât și prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care ne-au susținut inițiativa.
Au fost derulate șapte activități de informare și educare preventivă în piețele din Botoșani, Dorohoi și Săveni.
Pe timpul acțiunilor de informare au fost abordate următoarele aspecte:
– pregătirea pentru situații deosebite, cum ar fi cutremurele sau inundațiile;
– folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze;
– verificarea sobelor și a coșurilor de fum, dar și curățarea periodică a acestora;
– modul de comportare în cazul descoperirii muniției rămase neexplodate.
Acțiuni de informare și educare preventivă au fost desfășurate și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.
Miercuri au fost verificate mijloacele de alarmare a populației existente la nivelul județului Botoșani. Exercițiul „Miercurea Alarmelor” a avut ca scop testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
Pompierii militari și voluntari au desfășurat și exerciții de evacuare în caz de incendiu sau cutremur în școlile din județ, dar și la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din municipiul Botoșani. Atât elevii, cât și cadrele didactice, dar și actorii teatrului de păpuși au demonstrat că dețin cunoștințele necesare, astfel încât în cazul producerii unui astfel de eveniment să știe exact cum să se comporte, pentru a fi în siguranță.
Sub sloganul „Împreună, mai pregătiți”, prin intermediul preoților s-au desfășurat activități și la biserici din județ.
Acțiunea „Ziua Porților Deschise” a reunit peste 2 000 de elevi, însoțiți de cadrele didactice, la subunitățile ISU din Botoșani, Dorohoi, Săveni și Ștefănești.
Obiectivul nostru a fost acela de a asigura educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de risc, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale.
Tuturor celor care au fost alături de noi le mulțumim și îi asigurăm că vom organiza și în perioada următoare astfel de activități.
[17:38, 04.03.2023] Dorina Lupu: Aproximativ trei tone de furaje, depozitate într-o gospodărie de pe strada Tunari, din municipiul Botoșani, au ars în urma unui incendiu. S-a întâmplat în această după-amiază. Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se extinde la întregul depozit de furaje, anexe și casă. În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a stabilit că evenimentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza jarului scos din sobă și depus lângă materiale combustibile.
Pentru a preveni incendiile, ISU Botoșani vă recomandă :
– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat ;
– nu aruncați jăratecul nestins în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje;
– amplasaţi, în faţa sobelor / a centralelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;
– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;
– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;
– nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;
– nu așezați patul lângă sobă;
– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;
– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă.