Educatie

Absolvenții de liceu intră de luni, 1 iulie, în febra examenelor de la Bacalaureat

La nivelul județului Botoșani, probele scrise din prima sesiune (iunie-iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 se vor desfășura în perioada 1 – 5 iulie în 9 centre de examen cu 6 subcomisii.

Calendarul de desfășurare al probelor este următorul:

  • Luni, 1 iulie: Limba și literatura română
  • Marți, 2 iulie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)
  • Joi, 4 iulie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)
  • Vineri, 5 iulie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).

În această sesiune s-au înscris 2790 de candidați (2555 din seria curentă și 235 din seriile anterioare), distribuiți după cum urmează:

  • Proba E. a) Limba și literatura română: 2633 candidați;
  • Proba E. c) Proba obligatorie a profilului: 2677 candidați;
  • Proba E. d) Proba la alegere a profilului și specializării: 2701 candidați.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/ rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Afișarea primelor rezultate (în centrele de examen și online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen și online).

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

 

Dragi absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a, începând de mâine veți trece prin probele scrise ale „examenului maturității”, unul dintre cele mai importante și dificile examene din viața voastră! Este un moment pentru care știu că v-ați pregătit cu perseverență în toți anii de studiu, alături de profesorii și părinții voștri! Sunt convins că roadele muncii depuse vor fi răsplătite prin rezultate remarcabile! Credeți în puterile voastre, depășiți emoțiile și mergeți înainte cu speranță, atenție, determinare și curaj! Am încredere că veți reuși în tot ceea ce v-ați propus! Vă urez succes la fiecare probă a examenului de Bacalaureat! a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Ce obiecte sunt interzise la examenul de Bacalaureat 2024

  • manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărţi, ciorne
  • telefoane mobile
  • ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete

Ce le este interzis elevilor în timpul probelor de la Bacalaureat 2024

-să comunice între ei sau cu exteriorul;
-să copieze;
-să transmite materiale care permit copiatul;
-să schimbe ciorne între ei

Calendarul probelor scrise la Bacalaureat 2024

  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page