Tarile europene se zbat sa depaseasca efectele crizei si vin cu o noua solutie pentru cresterea economica: includerea veniturilor obtinute din prostitutie si din alte activitati ilegale in calcularea produsului intern brut (PIB).
Cel putin pe hartie, acest proces va aduce un aport anual de 2,4% la PIB al Uniunii Europene, informeaza CNBC.
In consecinta, avansul va fi unul semnificativ, avand in vedere ca UE a consemnat in primul trimestru din 2014 o crestere de numai 0,3%.
Tara care va include prostitutia si traficul de droguri in calcularea PIB
Ce presupune masura
Pentru a avea o estimarea mai corecta a economiei, statele membre UE vor include in calcularea produsul intern brut si unele parti ale economiei subterane, inclusiv prostitutia si importarea, fabricarea, vanzarea si consumul drogurilor ilegale.
Masura va intra in vigoare in septembrie 2014, informeaza sursa citata.
Miscarea controversata ar urma sa creasca – cel putin pe hartie – economia tarilor de pe batranul continent.
Astfel, joi, Biroul National de Statistica din Marea Britanie a estimat ca schimbarea metodologiei de calculare a PIB-ului, care va intra in vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactiva in crestere a acestui indicator din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline.
Doar activitatile ilegale – in special prostitutia si importul, productia si distributia de droguri – vor avea un impact de 10 miliarde de lire. Estimarile privind contributia acestor factori au fost facute pe baza datelor furnizate de politie sau obtinute prin sondaje.
Pe langa acestea, UE vrea sa introduca in noua metoda de calculare a PIB-ului si o reevaluare a impactului asociatiilor caritabile si altor organizatii nonprofit.
De asemenea, va fi schimbat modului in care sunt calculate stocurile si investitiile companiilor si vor fi incluse in PIB si unele servicii bancare gratuite.
Nu doar Marea Britanie ar urma sa beneficieze cel mai mult de pe urma acestei masuri, ci si tari precum Italia sau Franta, care au inregistrat in primul trimestru din 2014 un declin de -0,1%, respectiv o stagnare.
Care sunt problemele
Totusi, Thanos Vamvakidis, analist la Bank of America Merrill Lynch Global Research, nu este convins ca aceasta schimbare reprezinta, in fapt, o veste buna pentru Europa.
“Nu este solutia pentru problema cresterii economice de pe batranul continent. Nu e bine sa impingi oamenii spre economia subterana – asta nu inseamna o recuperare sanatoasa”, a opinat acesta.
Mai mult, analistul este rezervat si in ceea ce priveste faptul ca doar anumite sectoare vor fi incluse.
“As fi preferat ca intreaga economie subterana sa fie luata in calcul”, a punctat Thanos Vamvakidis.
Raoul Ruparel, seful diviziei de cercetare economica la Open Europe, atrage atentia asupra altei chestiuni: in unele tari, drogurile si prostitutia sunt legale, ceea ce va “complica situatia cumva”.
“De asemenea, este putin ciudat ca guvernele vor incerca sa estimeze activitatile ilegale”, deci cele care au scapat de “mana legii”.
Impactul asupra tarilor va fi diferit. De exemplu, Finlanda si Suedia ar urma sa obtina o crestere economica intre 4 si 5 procente, in timp ce Austria, Olanda si Marea Britanie vor obtine un plus de 3-4%, conform Eurostat.
Sursa: www.ziare.com