Sanatate

SANATATE | Remedii rapide care combat infectiile frecvente in sezonul cald

Daca in sezonul rece suntem „abonati” la viroze, gripa si alte infectii respiratorii, vara ne confruntam mai frecvent cu infectii digestive. Bolile diareice sunt de obicei trecatoare si fara urmari grave, insa simptomele lor devin de-a dreptul chinuitoare daca nu sunt tratate rapid. Ganditi-va ca poate cu o raceala sau cu nasul putin infundat putem merge la serviciu, dar din cauza diareei suntem nevoiti sa ramanem acasa. Iata de ce este esential sa avem la indemana un remediu rapid si eficient in caz de diaree.

Diareea este un simptom si nu o boala. Medicii definesc diareea prin emisia a peste trei scaune lichide in 24 de ore. In general se vorbeste despre diaree cand numarul scaunelor diareice creste in mod semnificativ, iar cantitatea de apa din scaun este crescuta. Diareea poate fi: acuta, atunci cand debuteaza brusc si dureaza intre 7 zile si maximum 3 saptamani, sau cronica, atunci cand dureaza peste 3 saptamani.

Diareea reprezinta un dezechilibru intre absorbtia si secretia de apa. In mod normal, intestinul regleaza absorbtia si secretia apei pe care organismul o utilizeaza astfel incat scaunele sa aiba o textura normala. Din cauza unor factori care agreseaza si inflameaza mucoasa intestinala, echilibrul dintre absorbtie si secretie se poate distruge si astfel apare diareea.

Care sunt cauzele diareei?

Diareea poate avea numeroase cauze:

  •    in majoritatea cazurilor, ea este cauzata virusuri (gastroenterite) sau de bacterii, care se multiplica in intestin provocand o inflamatie care impiedica functionarea normala a acestuia;
  •  alimente contaminate sau lipsa igienei care favorizeaza contaminarea virala sau bacteriana;
  •  unele preparate alimentare foarte condimentate pot provoca diaree deoarece irita mucoasa intestinului;
  •  anumite boli precum alergiile sau intolerantele alimentare (la gluten, lapte s.a.), boala Crohn;
  •  unele medicamente (de exemplu antibioticele).

Cum se trateaza?

De la primele semne de diaree, regula de aur este compensarea pierderii de apa si saruri minerale. Cum se poate face acest lucru? Beti multe lichide: ceai de menta, afine, apa plata usor indulcita cu glucoza, supa limpede degresata, apa in care s-a fiert orez. Luati inghitituri mici, dar frecvente. Puteti lua si o solutie de rehidratare orala, recomandata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si pe care o puteti gasi in farmacii. Cantitatea se consuma in 24 de ore.

Deshidratarea este amenintatoare in special pentru copii, varstnici si persoane cu boli cronice. in cazurile severe, solutia este prezentarea de urgenta la camera de garda a unui spital. In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, acesta variaza in functie de starea si varsta fiecarui pacient si este bine a fi recomandat de un medic sau de un farmacist.

Ce tratament alegem?

Exista mai multe tipuri de antidiareice. Medicamentele care incetinesc tranzitul intestinal diminueaza motilitatea intestinului si reduc numarul scaunelor diareice. Limiteaza asadar diareea, dar nu protejeaza intestinul, iar administrarea lor antreneaza efecte secundare si interactioneaza cu alte medicamente.
Gelatina tanat este un produs de generatie noua, cu actiune medicala, formand o pelicula protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel se limiteaza contactul agentilor patogeni sau al toxinelor cu mucoasa intestinala, contribuind la eliminarea lor prin scaun. Gelatina tanat are rolul de a restabili functia fiziologica a peretelui intestinal si de a proteja mucoasa intestinala inflamata. Prin studii clinice s-a demonstrat ca gelatina tanat are proprietatea de a controla si a reduce numarul scaunelor diareice. Efectul apare rapid, in primele 12 ore de la administrare.

Sursa: http://sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page