NATIONAL | Pensia privată obligatorie: Câţi bani s-au strâns în aproape şase ani pentru bătrâneţi mai blânde
După aproape şase ani de contribuţii la pensiile private obligatorii, la aşa-zisul Pilon II, salariaţii abia au strâns, în medie, puţin peste 500 de euro. Poate părea o sumă mică, dar şi perioada de cotizare este scurtă. Pensiile private sunt încă la început în România, dar deja se pune problema dacă sumele strânse astfel vor putea să asigure o bătrâneţe decentă, chiar şi după zeci de ani de contribuţii. Din experienţa pieţelor mai dezvoltate, cu un sistem de pensii privat pus la punct, se pare că salariatul nu ar trebui să îşi lase bătrâneţile nici în baza statului, dar nici în cea a unei companii private; poate investiţii pe cont propriu, cu riscurile de rigoare.
De la lansare, în mai 2008, până la finele lunii martie 2014, cele opt fonduri de pensii administrate privat au ajuns sa gestioneze active în valoare de 3,5 miliarde de euro şi să numere 6,1 milioane de participanţi. Dar nu toţi au conturile alimentate – multe dintre ele sunt goale, pentru că firmele nu au plătit contribuţiile către stat, deci nu au fost trimise cote către pensiile private.
Doar 3,2 milioane de participanţi au avut contribuţii lună de lună. În medie, reiese că fiecare contribuabil la pensiile administrate privat are în contul de pensie privată obligatorie 562 de euro. În această medie sunt prinse şi conturile fără bani. Dacă se iau în calcul doar conturile alimentate, valoarea medie este de 750 de euro.
Câştigurile individuale sunt însă mult mai mari. 20% dintre participanţii activi au în conturi valori peste medie, datorită contribuţiilor mai mari făcute, şi performanţei fondului. Aproape160.000 de participanţi au strâns deja peste 2500 de euro, iar 450.000 au sume cuprinse între 1100 de euro şi 2500 de euro.
Chiar şi în aceste cazuri sumele par a fi mici, însă este consecinţa vechimii reduse a sistemului. Cu timpul, va apărea factorul de multiplicare, adică banii care sunt investiţi sunt mai mulţi, iar profitul obţinut alimentează fondul de bază.
Fondurile de pensii au avut o rată medie de rentabilitate de 8,5% în ultimii doi ani, şi acesta este indicatorul pentru profitul pensiei. Poate părea mic, însă este o creştere bună, având în vedere că e generată de plasamente cu risc scăzut. Fondurile investesc 95% din banii administraţi în România în instrumente financiare considerate sigure, precum titlurile de stat şi obligaţiuni cu risc scăzut.
Cota de contribuţie pentru Pilonul II a crescut de la 4% la 4,5% de la începutul acestui an. Planul este ca, în 2016, să se atingă o cotă de 6%, dar este posibil să nu se ajungă acolo dacă guvernul va avea nevoie să acopere din deficitul înregistrat permanent la bugetul pensiilor de stat. Executivul s-a angajat chiar la o analiză a sistemului şi nu exclude pe viitor chiar şi o naţionalizare parţială a sistemului privat. Polonia a naţionalizat parţial sistemul de pensii pentru a-şi reduce deficitele. La fel a făcut şi Ungaria, în 2011.
Pilonul III, cel al pensiilor facultative, este încă redus ca număr de participanţi. A strâns abia 320.000 de contribuabili, iar activele au ajuns la 190 de milioane de euro. Valoarea medie a unui cont este de 600 de euro.
Sursa: digi24.ro