Infractional

NATIONAL | Averea ascunsă a baroanei vămilor. A trecut totul pe numele rudelor

Directoarea Regionalei Vamale si-a trecut cea mai mare parte a averii pe numele parintilor sai care sunt pensionari de prin anii 90.

Pentru a ridica casa din Pietrarie in care locuieste Liliana Ion ai nevoie de cateva sute de mii de euro.

Familia detine si niste apartamente.

Averea a crescut proportional cu gaura data bugetului statului prin protejarea frauduloasa a smecherilor cu firme care s-au sustras de la plata taxelor vamale
Un caz care ar trebui analizat de Agentia Nationala de Integritate de inspectori specializati in controlul averilor. Daca ai studia ultima declaratie de avere a directoarei Regionalei Vamale, Liliana Ion, ajungi la concluzia ca este foarte modesta. Ai crede-o pe cuvant si ai ajunge la concluzia ca locuieste intr-un apartament la periferie, are o masina, ceva datorii si atat. In declaratia de avereLiliana Ion nu precizeaza ca locuieste intr-o casa pe Pietrarie pe strada Constantin Brancoveanu numarul 64. Ai nevoie de sute de mii de euro pentru a ridica o asemenea vila. Are o suprafata utila de circa 400 metri patrati, este construita pe 3 niveluri, iar familia Ion nu s-a zgarcit deloc la bani cand si-a facut casa, utilizand materiale scumpe. Terenul in suprafata de 1.640 de metri patrati a fost cumparat in anul 2008, cu 6.000 de euro. In perioada respectiva, notarii mai acceptau ca in contractele de vanzare-cumparare pentru imobile sa fie trecute preturi mai mici, astfel incat nu este sigur ca au platit doar 6.000 de euro pentru terenul respectiv. La scurt timp dupa achizitionarea terenului a si inceput construirea casei. Dupa cum se poate observa, vila a fost construita in perioada in care Liliana Ion a fost promovata pe functia de sef al Regionalei Vamale. Aceasta a inceput sa conduca Regionala Vamala imediat dupa debarcarea luiEugen Butur din 2006 pana in 2009, apoi din 2010 pana in 2011. Dupa aceea a stat o perioada “pe tusa”, a lucrat ca sef al biroului vamal de la Aeroport, iar in urma cu cateva saptamani a fost promovata din nou cu sprijinul PSD pe postul de sef al Regionalei Vamale, structura aflata acum in subordinea Directiei Regionale de Finante.

Pe numele parintilor

Terenul pe care este construita vila, la rubrica “cumparatori”, apar Anghel si Georgeta Predoiu, parintii Lilianei Ion. De asemenea si casa construita pe acest teren figureaza pe numele celor doi batrani Predoiu. Numai ca Anghel Predoiu a ajuns la varsta onorabila de 83 de ani, iar mama Lilianei Ion, adica Georgeta Predoiu, a murit anul trecut la varsta de 78 ani, Dumnezeu s-o odihneasca! In aceste conditii este greu de crezut ca doi batranei care se apropiau de 80 de ani au avut chef sa-si ridice ditamai vila si aveau banii necesari. Asta deoarece Georgeta si Anghel au iesit la pensie in anii 90′. Anghel are de curand, dupa unele majorari, o pensie de 2.000 lei, iar Georgeta a avut, pana sa treaca in lumea celor drepti, o pensie de 900 de lei. Prin urmare este greu de crezut ca si-au permis sa-si ridice casa din Pietrarie din banii de pensie. De altfel si vecinii din Pietrarie au spus ca de “proiectul” casei s-a ocupat o “doamna bine imbracata si sotul ei” si nicidecum doi batranei de 70 si ceva de ani. Familia mai detine doua apartamente, unul in suprafata de 67 metri patrati situat in blocul A 1 de pe soseaua Nationala numarul 84 si un apartament de 72 metri patrati in blocul 968 din soseaua Nicolina nr. 31. Unul dintre cele doua apartamente este pe numele lui Anghel Predoiu. De asemenea, potrivit declaratiei de avere, Liliana si sotul sau Adorian, care este vames la Sculeni, mai detin un autoturism Opel Vectra cumparat in anul 1997.

Banii statului 

In ultimii ani structurile locale si centrale ale Directiei Nationale Anticoruptie au operat valuri de arestari la punctele vamale din Moldova cand in mai multe randuri au fost umplute dubele cu vamesi acuzati de luare de mita. Aceste evenimente par sa nu fie suficiente pentru a oferi o explicatie completa a modului in care a crescut averea sefei vamilor. Sub conducerea acestei directoare, statul roman si Uniunea Europeana au fost prejudiciate cu sume importante de bani. In timpul mandatelor Lilianei Ion la conducerea Directiei Regionale Vamale, smecheri cu firme care aveau de platit statului taxe vamale au fost protejati astfel incat sa nu achite nimic din obligatiile catre buget. Camera de Conturi vorbeste despre un prejudiciu de peste 2 milioane euro cauzat prin neplata taxelor vamale de un numar de 39 de agenti economici care figurau in baza de date a Regionalei Vamale cu datorii. Pur si simplu lucratorii vamali au tinut in sertare dosarele cu debitele agentilor economici pana cand a expirat termenul legal de 5 ani de aplicare a procedurilor de executare silita. Dupa preluarea Regionalei Vamale de catre Directia Regionala de Finante, Fiscul a incercat sa recupereze banii in justitie. Au fost dati in judecata atat lucratorii vamali care nu si-au facut treaba, cat si agentii economici, dar Fiscul nu a castigat niciun proces, judecatorii invocand de asemenea prescrierea datoriilor. Garanteaza cineva ca vamesii si sefii lor nu au “uitat” in mod intentionat sa parcurga procedurile de recuperare a banilor de la firmele respective? Garanteaza cineva ca acestia nu au impartit banii fifty-fifty cu patronii firmelor? Altfel, cum se explica averile nesimtite acumulate de cei mai multi dintre vamesi in frunte cu sefa lor Liliana Ion? In editiile anterioare, cotidianul BUNA ZIUA IASI a publicat averile unora dintre vamesii din Iasi. S-a aratat ca unii dintre ei au si cate 3 vile.

Dosare penale

Liliana Ion nu este straina de dosarele penale instrumentate de procurorii anticoruptie care privesc Regionala Vamala. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat intr-o editie anterioara ca unul din dosarele penale privesc devalizarea bugetului Regionalei printr-un contract pagubos incheiat cu o firma de constructii. In anul 2010, Directia Regionala Vamala a decis sa modernizeze punctul vamal Racovat din judetul Botosani (la frontiera cu Ucraina) si a incheiat in acest sens un contract in valoare de 320.000 de euro cu firma Instal Design SRL. La scurt timp dupa demararea lucrarilor de modernizare a punctului vamal, firma Instal Design a intrat in insolventa, aplicandu-se ulterior procedurile de faliment, lichidare patrimoniala etc. Grav este ca Liliana Ion a platit acestei firme o buna parte din banii prevazuti in contract fara ca SC Instal Design SRL din Bacau sa efectueze lucrarile de constructii la care se angajase. Potrivit unei expertize, valoarea prejudiciului adus statului este de cel putin 4 miliarde de lei vechi, reprezentand lucrari neplatite si nerealizate. Mai mult decat atat, studiind dosarul nr. 3287/110/2011 aflat de rolul Tribunalului Bacau putem constata ca Directia Regionala Vamala nu s-a inscris la timp in tabelul creditorilor ceea ce inseamna ca banii sunt pierduti definitiv.
Liliana Ion nu a putut fi contactata pentru a-si exprima punctul de vedere.

Sursa: bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page