POLITICA | Ungureanu: Situaţia economică actuală permite recuperarea salariilor în sectorul bugetar
Situaţia economică actuală permite revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea aplicării măsurilor de austeritate, a declarat, miercuri, premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu, într-o conferinţă de presă în care şi-a prezentat bilanţul de guvernare.
El a ţinut să menţioneze că rezerva de 5 miliarde de euro de care dispun în prezent autorităţile “nu a apărut peste noapte”.
Premierul a susţinut totodată că toate calculele efectuate de Guvern pentru recuperarea salariilor nu a pornit de la premisa că această rezervă va fi folosită şi a asigurat că vor exista bani pentru ca această recuperare să fie efectuată “din iunie încolo”, nu din împrumuturi, ci din sume atrase prin combaterea evaziunii fiscale, atragerea fondurilor europene, investiţii străine.
Mihai Răzvan Ungureanu a mai susţinut că nu are niciun regret legat de activitatea guvernamentală şi că scurta experienţă la conducerea Executivului a fost una “extraordinară”, pe care încă o retrăieşte permanent în memorie, fără să se fi simţit singur sau sacrificat.
“Nu am regrete, a fost o experienţă extraordinară, pe care o retrăiesc în memorie oră cu oră şi zi cu zi. Nu m-am simţit singur sau sacrificat”, a spus Ungureanu.
După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%.
Ministrul demis al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat, luni, la sediul USL, că situaţia Finanţelor din acest moment permite revenirea salariilor la nivelul din 2010, el subliniind faptul că această revenire ţine de opţiunea politică a USL, dar Cabinetul Ungureanu a creat premisele.
“Avem în conturi acum 5 miliarde de Euro şi 7 miliarde de lei la zi, vorbesc de situaţia actuală, în conturile Ministerului de Finanţe, plus toate precondiţiile finalizate pentru atragerea şi pentru intrarerea în board pe 31 mai, împreună cu BM, pentru a lua încă un miliard de Euro care să completeze acest buffer de finanţare. Am fost precauţi, a fost o grijă la adresa finanţelor publice”, a subliniat Bogdan Drăgoi.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, după întrevederea cu delegaţia FMI, BM şi CE, că, din cifrele economice din acest moment, există premise pentru revenirea salariilor la nivelul din 2010, el precizând că acest lucru ar presupune o schimbare a ţintei de deficit.
mediafax.ro