Un sfert din bugetul Ministerului Sănătăţii ar fi asigurat anual, dacă statul ar recupera banii de la infractori, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene. Este afirmaţia procurorului-şef al Direcţie Naţionale Anticorupţie. Laura Codruța Kovesi spune că aceşti bani ar ajunge în buget dacă ar fi aplicată legea confiscării extinse a averilor celor condamnaţi după ce au prejudiciat statul.
Procurorul-şef al DNA spune că statul recuperează foarte greu prejudiciile. În schimb, averile infractorilor rămân la dispoziţia acestora sau a familiilor. „Pentru a realiza scopul cercetării penale, este esenţial ca infractorii să nu beneficieze de veniturile obţinute, iar confiscarea acestor sume completează rolul sancţionator al pedepsei”, a arătat Laura Codruța Kovesi.
Şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, crede că identificarea averilor obţinute ilegal şi confiscarea lor ar fi cel mai important pas în lupta anticorupţie. „Sumele indisponibilizate anual fiind de o jumatate de miliard de euro, aceşti bani trebuie să ajungă cât mai rapid în bugetul naţional pentru a se întoarce la cetăţean în servicii publice eficiente, în sănătate, în educaţie”, spune ministrul Justiției.
Conform legislaţiei române, confiscarea extinsă a averilor infractorilor se aplică în cazul persoanelor condamnate la peste cinci ani de închisoare. O directivă europeană recentă recomandă scăderea limitei, la condamnările începând cu patru ani.
Până acum, legea a fost aplicată doar în cazul unui poliţist din Constanţa, căruia statul i-a confiscat două apartamente după ce a fost găsit vinovat de trafic de influenţă.
Sursa: www.digi24.ro