Important

ARTE MARTIALE | 4 zile de antrenament cu Da Shi-Fu Željko Popović din Serbia – FOTO, VIDEO

Aflat pentru prima oara in Botosani, Shi-Fu  Željko  Popović, presedintele South East European Weng Chun Association a sustinut un seminar de arte martiale ce s-a desfasurat in perioada 19 – 22 aprilie 2012.

Printre cei prezenti la acest seminar au fost si 13 practicanti ai cursurilor de autoaparare care se organizeaza la Millenium Gym Botosani. Printre acestia, antrenorul  Catalin Amariei (www.jkdromania.com ): “Am inceput antrenamentele cu maestrul sarb in aprilie 2003, adica exact acum 9 ani si am participat la multe seminarii cu el, inclusiv la sala lui din Serbia. Este un om minunat, care impleteste simtul umorului cu acea duritate specifica sarbilor. Pentru mine,  artele martiale nu inseamna sport, pentru ca sportul duce la limite. Deasemeni, nu agreez acele stiluri care se bazeaza exclusiv pe “ceva” (de ex brate, grappling sau picioare) deoarece pentru mine inseamna iarasi limite. Am participat si chiar am organizat  multe seminarii cu maestrul Popović la Otelu-Rosu, Timisoara, Bucuresti si Palić (Serbia) si am studiat alaturi de el lupta in toate distantele: lunga, scurta, corp la corp, clinci, lupta la sol si chiar lupta cu arme albe.

Programa tehnica a seminarului a fost una foarte vasta; fiecare zi de stagiu a avut minim 6 ore de antrenament. Si-Mo Marinica Savescu, asistent-instructor la Millenium Gym Botosani, a precizat urmatoarele: ” Un stagiu deosebit, atat prin tehnica cat si prin stilul unic de predare, bine structurat, presarat cu exemplificari numeroase ale tehnicilor pentru aplicarea lor in situatii reale. M-a surprins si incantat in mod placut modul de invatare al tehnicilor si elementele traditionale si particulare ale stilului. Ii multumesc, pe aceasta cale, domnului  Popovic pentru ca ne-a dat sansa, mie si colegilor mei, sa cunoastem macar o mica parte din acest stil de arte martiale, o mica parte de cultura si traditiile asiatice.

In afara de seminarul propriu-zis, Catalin Amariei a mai beneficiat de antrenament privat : “am preferat sa lucrez de aceasta data ceva mai deosebit cu Shi-Fu si anume lupta cu betele. Trebuie sa recunosc ca lupta cu armele albe nu este partea care ma intereseaza cel mai mult din domeniul artelor martiale, o lucrez doar pentru anumite exercitii care intaresc reflexele si dezvolta fluiditatea miscarilor.

In afara de seminarul propriu-zis, maestrul a sustinut pentru militarii din garnizoana, o demonstratie de arte martiale la Cercul Militar Botosani. Demonstratia a avut startul cu doi “veterani” ai Cercului Militar de Arte Martiale, Catalin Amariei si Bogdan Boicu, care au prezentat tehnici invatate de la maestrul Popović. Apoi, a venit randul maestrului sa prezinte tehnici de lupta corp la corp, atat fara arme cat si cu arme albe: cutit, bete, maceta, etc.

Dupa demonstratie, publicul a luat autografe si s-a fotografiat cu maestrul.

Anul 2011 a adus in viata maestrului Popović indeplinirea a doua mari vise: unul, de a calatori in China, iar celalalt de a fi recunoscut ca instructor de catre Grandmaster Andreas Hoffmann. Dupa reintoarcerea din China, unul dintre elevii sai a editat cateva clipuri din acea calatorie:

Maestrul a dorit sa vada in special Centrul Vechi si a apreciat Parcul Mihai Eminescu. Privind forfota din parc, el a spus “cred ca sarbii si romanii sunt foarte asemanatori ca stil de viata. Observ ca oamenii de aici sunt calzi si primitori si le place sa se distreze.

Finalul seminarului a adus inmanarea diplomelor de stagiu tuturor participantilor dar si o mare surpriza pentru Catalin Amariei, caruia maestrul Popović  i-a inmanat in acest cadru diploma de instructor.

Despre seminar, unul dintre instructorii prezenti, Daniel Moruz, centura neagra gradul 2 T.G., a declarat urmatoarele: “Din punct de vedere fizic cat si tehnic a fost un stagiu maraton excelent, tehnicile fiind foarte permisive si fluente cu libertate de miscare si foarte diverse fata de ce stiam eu din Wing Chun. Am avut de preluat foarte multe principii de baza, foarte bune, care se pot adapta oricarui stil. Maestrul Željko a facut diverse demonstratii, din mai multe stiluri printre care si Police Defence, cu tehnici de incatusare si mai multe tehnici, acestea fiindu-mi folositoare in domeniul in care lucrez. La cat mai multe intalniri de acest gen!

[nggallery id=222]


Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page