SANATATE | 4 boli ce pot aparea in copilarie: cauze si simptome
In prezent, bolile copilariei se manifesta mai rar, datorita vaccinurilor, insa unele dintre ele sunt intalnite destul de frecvent. Pentru a preveni aparitia lor, intr-o oarecare masura, invata copilul sa se spele pe maini frecvent si sa-si acopere gura atunci cand tuseste sau stranuta. Iata cateva dintre bolile copilariei de care ar putea sa sufere copilul tau.
1. Virusul sincitial respirator (VSR)
VSR este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei si determina infectii ale plamanilor si ale tractului respirator. Majoritatea copiilor se infecteaza inainte de implinirea varstei de doi ani.
Virusul sincitial respirator provoaca aceleasi simptome ca raceala si gripa: nas infundat, tuse, febra, secretii nazale, dureri in gat, dureri de cap.
Acest virus poate fi periculos, tousi, pentru copiii care nu au implinit inca varsta de un an, deoarece poate determina aparitia penumoniei sau bronsiolitei. Semnele acestor infectii se pot manifesta prin febra, tuse severa, respiratie rapida sau dificultati de respiratie, precum si colorarea albastruie a pielii, din cauza lipsei de oxigen.
2. Boala a cincea
Boala a cincea, denumita si “boala obrajilor palmuiti”, este cauzata de un virus cunoscut sub numele de parvoviros B19. Afectiunea determina aparitia unei eruptii rosiatice pe fata copilului, ca si cum ar fi fost palmuit pe ambii obraji.
Pana la 20% dintre copii pot contracta virusul pana la varsta de 5 ani, iar 60% dintre persoane sufera de boala a cincea pana la varsta de 19 ani.
Multi copii care sufera de aceasta boala nu manifesta niciun simptom, inainte de aparitia eruptiilor cutanate. De obicei, infectia cu virusul parvoviros B19 nu este foarte grava si poate disparea intre sapte si zece zile.
3. Scarlatina
Scarlatina este o boala intalnita frecvent la copiii scolari si de gradinita si este cauzata de infectia cu streptococul hemolitic. Principalele simptome ale acestei boli sunt febra mare si durere in gat, dar si anumite eruptii cutanate care apar initial pe piept si abdomen si se raspandesc pe tot corpul.
De obicei, scarlatina se transmite prin contactul dintre persoana bolnava si persoana sanatoasa. Astfel, in timpul vorbirii, rasului, stranutului sau tusei, picaturile de secretii din nas, gat si saliva infesteaza aerul din jurul bolnavului si infecteaza persoanele din jur.
4. Boala Kawasaki
Cauzele exacte ale aparitiei bolii Kawasaki nu sunt cunoscute, insa se presupune ca ar fi din pricina unei infectii. Simptomele acestei boli sunt diverse, de la eruptii cutanate, palme si talpi rosii pana la febra, maini si picioare umflate, ochi rosii, buze crapate, ganglioni limfatici umflati.
De obicei, boala Kawasaki afecteaza copiii cu varsta sub 6 luni, care pot fi predispusi genetic la aceasta.
Afectiunea se trateaza in spital, intrucat poate declansa complicatii grave, chiar fatale. Tratamentul trebuie sa inceapa de la primele semne, pentru ca bebelusul sa fie vindecat.
Boala a fost descoperita pentru prima data de Dr. Tomisaku Kawasaki in 1967, care a raportat 50 de cazuri distincte ale bolii depistate la copii. Toti copiii prezentau febra, eruptii cutante, conjuctivita, inflamatie a buzelor, precum si picioare si maini umflate. Aceasta boala este foarte frecventa in Japonia.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro