Sanatate

SANATATE | 8 informatii utile despre colesterol

Colesterolul este un alcool policiclic de care se leaga acizii grasi, devenind astfel o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. Este deja cunoscut faptul ca nivelul ridicat de colesterol este responsabil pentru problemele cardiovasculare, ateroscleroza, boala vasculara periferica si multe alte afectiuni, insa nu trebuie ignorat rolul esential al colesterolului in mentinerea sanatatii corpului. Iata cateva informatii despre colesterol care iti pot fi de folos!

1. Ficatul produce colesterol
Corpul uman are nevoie de colesterol pentru a functiona in mod corespunzator, iar ficatul produce colesterolul, chiar daca nu consumi alimente cu grasimi animale. Termenul de colesterol se refera la doua tipuri de lipide:

  • LDL (low density lipoproteine), asa-numitul colesterol rau.
  • HDL (high density lipoproteine), asa-numitul colesterol bun.

2. Femeile insarcinate au nivelul de colesterol ridicat
In timpul sarcinii, nivelul total de colesterolul creste destul de mult. Acest aspect nu reprezinta un motiv de ingrijorare, in timpul sarcinii, insa, daca se mentine la un nivel ridicat si dupa nastere, atunci devine o problema.

3. Colesterolul iti poate proteja pielea
Potrivit unor cercetari despre tratamentul pielii, colesterolul, adaugat ca ingredient in produsele de hidratare, protejeaza pielea de razele UV. Lipidele sau grasimile nu sunt la fel de bune ingrediente precum colesterolul.

4. Analizele pentru verificarea colesterolului trebuie facute frecvent
The National Cholesterol Education Program recomanda ca toate persoanele trecute de varsta de 20 de ani sa efectueze analize pentru verificarea colesterolului o data la cinci ani. Aproximativ o persoana din patru nu si-a facut vreodata analizele pentru verificarea colesterolului, potrivit cercetarilor.

5. Colesterolul se aseamana cu grasimile
Depozitul de colesterol de pe artere este de culoare galbena cu un invelis alb, la fel ca si grasimile.

6. Poti observa colesterolul in ochii tai
Cercurile albe din jurul corneei pot reprezenta un semn al depunerilor de colesterol, insa nu indica neaparat o problema cardiaca.

7. Copiii pot avea valori crescute ale colesterolului
Sa nu crezi ca nivelul ridicat al colesterolului este o problema cu care se confrunta doar adultii. Si copiii pot ajunge la valori nesanatoase ale colesterolului. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca micutii care au implinit 9 ani sa-si faca analize complete pentru a afla nivelul de colesterol.

“Ceea ce este greu de crezut este ca oamenii intampina factori de risc pentru boli ale inimii in copilarie, ceea ce inseamna cu 40 de ani inainte de avea un atac de cord”, precizeaza dr. Gerald Berenson, cardiolog in New Orleans, potrivit everydayhealth.com.

Cu ajutorul unei diete sanatoase, o greutate corporala normala si exercitii fizice, copiii care au in familie cazuri de atac de cord precoce (ceea ce inseamna inainte de varsta de 40 de ani) pot beneficia de medicamente pentru controlul colesterolului si a tensiunii arteriale.

8. Laptele praf contine colesterol
Pentru a imita mai bine laptele matern, unele tipuri de lapte praf contin o varietate de vitamine, minerale si colesterol.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page