SANATATE | Cele mai sănătoase combinaţii alimentare
Combinatiile de alimente considerate sanatoase ar putea aduce organismului un aport energetic mult mai ridicat decat in cazul in care acestea ar fi consumate separat.
Fasolea si rosiile
Acesta este un duo dinamic pentru ca, atunci cand sunt consumate impreuna, cele doua alimente sporesc aportul de fier din organism, care este benefic atat pentru creier, cat si pentru buna functionare a muschilor.
Organismul nostru absoarbe pana la 33% non-heme fier, pe care il regaseste in plante precum fasolea, cerealele integrale sau legumele verzi, decat fier heme ( aflat in alimente pe baza, cum ar fi carnea de vita, pestele sau carnea de pui).
“Absorbtia de fier non-heme poate creste semnificativ daca sunt consumate totodata si alimente bogate in vitamina C, precum portocalele, rosiile sau afinele”, spune nutritionistul Elaine Magee, potrivit doctorulzilei.ro
Vitamina C contribuie la transformarea fierului non-heme intr-o forma care poate fi mult mai usor absorbita de organism. Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei care transporta oxigenul catre muschi si creier. Nivelele scazute de fier din organism pot determina stari de oboseala, slabiciune si deficiente de concentrare.
Sugestie: Pentru o salata rapida, de exemplu, puteti amesteca fasole, bogata in fier, cu rosii, ardei iuti rosii si broccoli fiert in aburi.
Ceai verde si lamaie
Ceaiul verde contine substante extrem de puternice, flavonoide, care protejeaza inima si previn cancerul. Flavonoidele din ceai sunt mult mai bine absorbite de organism in prezenta sucului de lamaie, bogat in vitamina C.
Somon si turmeric
Turmericul este un condiment cu puternice proprietati antiinflamatorii si de vindecare. Somonul este sarac in carbohidrati si bogat in proteine. Atunci cand aceste doua alimente sunt combinate, acizii grasi din somon sunt stimulasi si apara sistemul nervos de efectele imbatranirii.
Aceasta combinatie de alimente incetineste si dezvoltarea tumorilor canceroase.
Broccoli si mustar
Broccoli este o sursa excelenta de vitamina C, antioxidanti si sulforafan. Acest nutrient are proprietati anticancerigene si antidiabetice. Sulforafanul este mai bine absorbit de organism in prezenta compusilor chimici care se gasesc in mustar. Enzimele din mustar combat infectiile bacteriene ale tractului urinar, sistemului excretor si digestiv.
Sursa: www.obiectiv.info